Årgang 25. Uke 15, søndag 14. april 2024/2567
Endringer i søknadsprosessen for visum til Thailand
The Viking

Fra 1. juni må en bruke thaivisa.go.th som er den offisielle Thai E-Visa websiden en må bruke når en skal søke visum til Thailand. På websiden må en først opprette en konto og deretter må en gå gjennom flere steg før en er ferdig. Sidene er oversiktlige og det er ganske gode forklaringer og youtube videoer som forklarer alle steg i detalj.

En må fortsatt levere pass og dokumenter til den Thailandske Ambassade og deretter vente en uke, og fortsatt må en søke om COE.
2021-06-03


 Les mer…

The Viking

nokia 3310 Pattaya 2021. Dessverre, slik har det blitt, på godt og vondt. Noen ganger savner en virkelig gode gamle Nokia 3310.


The Viking
Thaier flest legger ikke mye penger i en god hjelm og kan gjerne handle en fra f.eks. Lazada eller nærmeste sjappe. Det er forskjell på hjelmer som kan koste alt fra et par hundre Baht til flere tusen. I Norge kan en få hjelmer fra noen hundre kroner til flere tusen, men de fleste vil vel velge en til et par tusen kroner, noe som skulle tilsi rundt 6000 Baht for en grei hjelm. Her er et par hjelmer som en IKKE bør/kan kjøpe. Den til venstre koster 12 millioner 400 tusen Baht og er beregnet for F-35 piloter og den til høyre er på tilbud fra Lazada og koster 198 Baht og er beregnet for Kamikaze motorsyklister.
Endring av utenlandsprefikser i Thailand
The Viking

Fra 1. juni endres utenlandsprefiksene for å ringe ut av Thailand. 007 og 008 blir droppet som prefiks og for å ringe ut av Thailand gjelder kun 001 og 009. Sammenslåingen mellom TOT, CAT og NT i januar tilsier at færre prefikser gir betydelige reduksjon av kostnadene.

NT visepresident Dhanant Subhadrabandhu sier at selskapet også vil kjøre en rabattkampanje for internasjonale samtaler til 18 destinasjoner med 009-prefiks fra 1. mai til 30. september. 009-prefikset kommer med rimelig internasjonal telefontjeneste, mens 001 tilbyr høy samtalekvalitet, hovedsakelig rettet mot bedriftskunder.
2021-05-01


Fra 1. mai er 3-årig internasjonalt førerkort gyldige i Thailand
The Viking

Thailand har frem til nå kun godkjent 1-årige internasjonale førerkort etter den gamle Genèvekonvensjonen av 1949, men fra 1. mai vil de også godkjenne 3-årige internasjonale førerkort etter den nyere Wienkonvensjonen av 1968.

Thailand vil også kunne utstede internasjonale førerkort for Thaier og for utenlandske fastboende som innehar Residence Certificate, Work Permit eller Smart Visa og gyldig førerkort.

For nordmenn som ferierer i Thailand, vil et internasjonalt førerkort sammen med ditt ordinære norske førerkort være nødvendig når du skal leie motorsykkel eller bil. Når det nå kan benyttes 3-årig førerkort så slipper en litt mindre pes med å skaffe tilveie alt av dokumenter.
2021-04-22


584 Thailendere fikk norsk statsborgerskap i 2020
The Viking

I følge en oversikt fra UDI så ligger Somaliere og Eritréere på toppen over de som fikk innvilget norsk statsborgerskap i 2020 med Filippinere og Thailendere på henholdsvis 5. og 9. plass i antall.

Tabellen viser et utdrag av hvor mange personer som fikk norsk statsborgerskap i 2020. Tallene viser hvilket statsborgerskap personene hadde opprinnelig, og hvor stor andel av de som søkte som fikk innvilget søknaden sin.

Plassering Land Antall Andel
1. Somalia 2978 92%
2. Eritrea 2750 94%
5. Filippinene 705 98%
9. Thailand 584 95%

Ny 100 Baht seddel til minne om kroningen av Rama X
The Viking
Vanlig 100 Baht, 100 Baht minneseddel og vanlig 1000 Baht.

Bank of Thailand har gitt ut en ny 100 Baht seddel til minne om kroningen av King Rama X i 2019, «in commemoration of the Royal Coronation Ceremony of 2019».

Minnesedlene vil komme i to valører og det vil utstedes 10 millioner 1000 Baht sedler og 20 millioner 100 Baht sedler.

Commemorative 1000 Baht

Det en skal være oppmerksom på om man kommer over f.eks. en 100 Baht minneseddel er at fargen ikke er rød som på vanlige 100 Baht sedler, men ligner veldig på en vanlig 1000 Baht seddel. Minnesedlene skal ha en gultonefarge og 1000 Baht seddelen har en bruntone, men de kan være lette å forveksle i barlys og med sveiseblink.

Bildet til venstre viser øverst en vanlig rød 100 Baht seddel, under den nye minneseddelen og nederst den vanlige 1000 Baht seddelen. Klikker en på bildet vil en større minneseddel vises. Din enhet (PC/Mobil) vil sikkert ikke vise korrekt farge, men tilnærmet.

1000 Baht seddelen er orientert vertikalt (127 x 181mm) og har størrelse omtrent som en gammel norsk trebretter.
2020-12-13


Ny 120 Km/t fartsgrense på motorveier
The Viking

På motorveier med midtskille og to kjørefelt i hver retning er det nå innført 120 Km/t fartsgrense for personbiler.

For minibusser med passasjerantall fra 7 til 15 er fartsgrensen 100 Km/t og for busser og lastebiler 90 Km/t. For lette motorsykler er fartsgrensen 80 Km/t og for store motorsykler, fra 400cc 100 Km/t.

Det er også en minste fartsgrense på 100 Kmt/t i ytterste høyre felt.
2020-12-02


En Thailandsk forretningssuksess i Bergen. Hvordan har det gått?
The Viking
Kwannet i sitt dronningrike - jumpere, luer og skjerf, alle mønstre er egen design og mønsterbeskyttet.

I 2013 intervjuet jeg Kwannet Pator som driver Windfjord i Bergen.

Overskriften i The Viking den gang var ”En thailandsk forretningssuksess i Bergen”.

Windfjord er en butikk som leverer strikkeplagg, jumpere, luer m.m. En stor butikk i lysløypen hvor cruiseturistene ankommer Bergen havn med de enorme turistskipene.
Derfor overskriften: Hvordan har det gått? Det er jo blitt syv år siden sist!
The Viking fikk lyst til å lage en ”følg opp” artikkel.


 Les mer…

The Viking
Basar 15. desember på Bangkok Hospital Pattaya. Vi var med på Charity basaren hvor vi solgte for 6200,- baht som går til barnehjemmet Baan Jing Jai.
The Viking
Brit har lært Noi og lage vafler og på møte 25. november ble det servering, noe som viste seg å være et populært tiltak. Det kan bli mer servering utover av ymse kaker.

Pattaya, 7. desember 2012


Nytt krav om egen førerkortklasse for store motorsykler
The Viking

Etter forslag fra samferdselsdepartementet godkjente det Thailandske kabinettet ministerforskrifter om utstedelse og fornyelse av førerkort som foreslått.

Det ble enighet om at det for stor sykkel vil være en egen lisens til forskjell fra mindre og mindre kraftige motorsykler.

Søkere vil trenge spesialopplæring og må bestå en test før en får lisens. Detaljene om opplæringen og testen vil bli kunngjort av generaldirektøren for avdeling for landtransport. Målene med denne forskriften er å redusere trafikkulykker og fremme sikkerhet blant kjøretøysbrukere og fotgjengere, og for å oppdatere trening og tester for å passe til den nåværende situasjonen. Et av kriteriene for å søke om storsykkel-lisens er at søkere må ha et visst antall års erfaring på en vanlig motorsykkel.

Ifølge Yongyut Nakdaeng, visedirektør for avdelingen for landtransport vil størrelseskravet være 400CC og oppover. Søkere må ha opplæring og testes separat fra andre lisenser. De må også ha en legeattest som viser at de er egnet til å føre store motorsykler. Det nye kravet forventes implementert innen 120 dager da DLT formulerer de nøyaktige prosedyrene og prosessene for testing og lisensprosedyre.


Golf i Thailand
The Viking
Thailand, et av verdens beste land for golfspillere.

Vi tør påstå at Thailand er et av verdens beste land for golfspillere. Enten du allerede er en veletablert spiller eller gjerne vil lære å spille golf er det ikke mange land som kan måle seg med Thailand. Vår beskjedne påstand er at Thailand har alt for at du skal kunne dyrke denne fantastiske sport hele året.


 Les mer…
Markedsføring, her har vi mye og lære
Markedsføring, her har vi mye og lære
Man må gå nye veier med markedsføring om man skal kapre kunder og isenkram butikken på hjørnet av soi 17 og tredje gate har forstått dette, så hver gang det blir rødt lys og kø, roper han ut sine varer med ropert.
 Les mer…
Hva bør vi kjøpe her i Thailand?
Hva bør vi kjøpe her i Thailand?
Shopping er for mange turister nummer 1 på listen over hva de bare må gjøre i Thailand. Kreditt-kortene går varme når skandinaver på tur går amok i handlesentrene. Men er det gull alt som glimrer? Nei, naturligvis ikke!
 Les mer…
Takt og tone i Thailand
Takt og tone i Thailand
I Thailand så er det en del ting som er litt annerledes enn hjemme, så her er noen enkle råd om hvordan man oppfører seg. Lær deg gjerne også noen enkle høflighetsfraser på Thai og du skal se at lokalbefolkningen virkelig setter pris på dette og møter deg med ett stort smil.
 Les mer…
Dykking og snorkling på Thailands østkyst
The Viking

Østkysten av Thailand, Eastern Seabord, med Pattaya og Jomtien som utgangspunkt kan gi selv erfarne dykkere flotte sportsopplevelser. For nybegynnere er øyene utenfor et eldorado hvor hele familien kan finne sitt ”eget nivå”. Korallrevene (husk at det er forbudt å plukke koraller for å ha som suvenirer!) har et yrende liv med fisk og andre levende vesener som anemoner, skilpadder, havhest, rokker av forskjellige slag, kort sagt tropisk havliv.


 Les mer…
Bilder fra Pattaya 1999 til 2014
The Viking

Her har vi samlet noe bilder fra Pattaya og omegn fra 1999 til 2014.


 Les mer…
Det populære tirsdag og fredagsmarkedet
The Viking

Hver tirsdag og fredag er det et stort marked i Soi Buakaow nær Pattaya Tai. Her selges alt fra klær, sko, verktøy, leker, mat og en masse annet rart. Dette er populært hos både Thaier og utlendinger som besøker byen.


 Les mer…
Erik eller Erika?
The Viking
Erik eller Erika? Stort bilde av Erika.

I denne seksjonen "Litt av hvert" har vi nettopp det, så her har vi tullet litt med Erik på Scandinavia Bar. Vi har i en årrekke skrevet om Erik og baren og vi regner med at Erik har såpass humor og tar dette som en spøk.

Vi har brukt AI til til å regenerere et gammelt bilde av Erik som kun var ca. 100 piksler stort til et større bilde. Systemet er opprinnelig tenkt å genererere livaktige bilder med høy oppløsning fra uskarpe og pikselerte bilder og skal liksom kunne generere realistiske portretter av vedkommende, men det er ikke uten problemer som vi ser. Genereringen er heller ikke feilfri så resultatet blir så som så. Stor var overraskelsen av å oppdage at Erik egentlig er Erika.


The Viking

Den fornøyelige historien om Erik på Scandinavia

Erik på Scandinavia har vært i Thailand en årrekke og mang en nordmann har vært innom Scandinavia Beer Bar som i sin tid lå på Beach Road. I dag ligger baren i Soi Buakhao.
The Viking ved Bjørn Bunlom skrev i 2004 «Den fornøyelige historien om Erik på Scandinavia» som er vel verdt å lese den dag i dag.

 Les mer…

The Viking

Hvorfor thailand?

Dette er en historie skrevet av Bjørn Bunlom fra 2003, men den står seg ennå.

For bare noen dager siden fikk jeg besøk av en gammel venn, en skandinav som har bodd her i mange, mange år. Det er rart med det når du sitter slik og sludrer, det ene temaet etter det andre dukker opp, og plutselig satt vi og filosoferte over hvorfor så mange skandinaver valgte å bosette seg i Thailand.

 Les mer…

Kan du tipse oss om små eller store nyheter, skrive eller har bilder?
The Viking

Vi prøver hele tiden å gjøre The Viking bedre. For å greie det er vi avhenging av tilbakemelding fra deg. Vi trenger stadig stoff fra Pattaya og Eastern Seaboard regionen, stoff fra Norge som kan være interessant for nordmenn i Thailand og generelle tips og råd. Er det noe du savner eller du gjerne vil skrive om selv, så kom med det. Vi vet at det sitter mange med skrivekunnskaper både i Thailand og Norge.

Vi tar gjerne i mot ideér, forslag, bilder og tekst på e-post [email protected] eller bruk vårt "Kontakt oss" skjema.

For å hjelpe deg på vei har vi også noen Norske språkregler:

 1. Lær deg og- å å-reglene.
 2. Nøy deg med ett utropstegn!!!!!
 3. Unngå forklaringer i parentes (selv om de er relevante).
 4. Preposisjoner er uegnet til å avslutte setninger med.
 5. Aldri generaliser!
 6. Sammenlikninger er minst like ille som klisjeer.
 7. Unngå å sprite opp språket med fancy og trendy ord og uttrykk.
 8. Unngå fork. o.l.
 9. Husk, engelske ord og uttrykk er out.
 10. La språket ditt være kjemisk fritt for klisjeer, unngå dem som pesten.
 11. Vær mer eller mindre spesifikk.
 12. Overdrivelser er tusen ganger verre enn klisjeer.
 13. Lær deg, kommareglene.
 14. Selv om du føler trang til å bruke usedvanlig mange ord og vendinger for å få frem det budskapet du har til hensikt å kommunisere til andre, bør du legge vinn på å ordlegge deg så kort og konsist som du bare makter.
 15. Anvend absolutt aldri allitterasjoner.
 16. Si ting bare en gang, ikke gjenta eller fortell det du allerede har sagt på et tidligere tidspunkt.
 17. Unngå et-tegnet & unødvendige binde-streker.
 18. Unngå sitater, eller som Ralph Waldo Emerson sa: 'Jag hater sitater. Fortell meg hva dere vet.'
 19. Metaforer er ris til egen bak.
 20. Bruk av svesismer er inte så der videre heftig.
 21. Kontaminasjoner i hytt og pine er dårlig norsk.
 22. Vær nøye med korekkturen, så ikke viktige utelates.

Møt Gullmannen, Pattayas "James Bond"
The Viking
Gullmannen, Pattayas "James Bond"

Han sykler ca fem timer daglig, fem dager i uken om været tillater det. Den velutstyrte sykkelen er utstyrt med både sirene med blinkende røde lys om trafikken skulle hindre fremkomst og på den ene skoen har han et termometer med blinkende lys.


 Les mer…
The Den Bar
Vandrer du rundt i gater og Soier her i Pattaya vil du oppdage at mange av de gamle, sjarmerende, litt slitne, koselige etablissementene litt etter litt enten er forsvunnet eller har fått nytt moderne interiør, men samtidig har de mistet litt av sjelen, syntes jeg.
The Viking

Men heldigvis er det fremdeles noen som holder stand og ikke bryr seg så mye om å være fancy og moderne. De har sitt konsept og kundegrunnlag fra mange, mange år tilbake.


 Les mer…
Hos frisøren
Tar man en tur gjennom Soi Yamoto, en av soiene som forbinder Beach road med Second Road vil man passare Sakul Beauty Salon.
The Viking

Her har vi ikke falt for fristelsen til å investere i fancy interiør og dillete Spa tilbud. Her vet du akkurat hva du får og vi har overlevd i 27 år. "Våre hypermoderne konkurrenter varer stort sett to - tre år før de forsvinner igjen" sier unge Arisa Posalad som er yngste utøver i denne familiebedriften som ellers består av mor og tante.


 Les mer…
Vi er med fruktselgere på markedet
Jaså, så slik har de det, fruktselgerne på alle markedene rundt omkring. Jeg har fått være med fra A til Å, å nei jeg ble kjørt hjem før Æ da var det nok for meg.
The Viking
Bom og Gai gjør seg klare.

Denne historien dreier seg om to damer Gai (min sambo her) og hennes bestis Bom.

Bom har lang erfaring med å selge frukt på markedene, oppvokst i familie som har drevet med dette lenge, verdifull erfaring altså.


 Les mer…
Hos Sydamen
Tidligere har vi vært hos Frisøren her i The Viking og forretningsdamene Gai og Bom med sitt fruktmarked og nudelsuppe med hemmelig oppskrift.
The Viking

Nå får The Vikings lesere et nytt innblikk i hverdagslig forretningsdrift av de små dimensjonene her i Pattaya og Jomtien.


 Les mer…
Insektmannen
Han har holdt det gående i alle år jeg har vært i Thailand med sitt motoriserte rullende kjøkken fylt med gresshopper, biller og mer og jeg vet ikke hva.
The Viking

Nesten hver kveld etter mørkets frembrudd kommer han nedover Soi 5 i Phratamnak før han ender opp i Jomtien området.


 Les mer…
Den store fruktsesongen
Selv om frukt er tilgjengelig omtrent hele året her i Thailand, så har også fruktene sine ulike sesonger og mai til juli regnes som den store fruktsesongen.
The Viking

I løpet av denne tiden av året, ett herlig utvalg av eksotiske frukter. Sprø og knasende rå mango eller moden mango saftig og full av smak, søtt og velduftende bananer og vaniljesaus epler, saftig duftende longkong og zalacca, frisk tørsteslukkende langsat og mangostan, søte rambutans, longans og kremet durians.


 Les mer…
Slange på barbesøk
Det som skulle bli en stille og avslappende ettermiddagsforfriskning her i Phratamnak ble det ikke.
The Viking

Det ble plutselig erklært unntakstilstand og gjestene ble bedt om å sitte musestille eller å bevege seg langsomt ut mot gaten.

Damene i baren sa, snake, snake, og da forsto alle alvoret og vi gjorde ingen unødvendige bevegelser.

De mest skrekkslagne løftet ikke glasset sitt engang.


 Les mer…
Søknadskjema for å gå på barrunde med gutta
Her kommer søknadsskjema som vi alle har lengtet etter, hvordan kan vi få nei når vi leverer dette?

Nå må vi innrømme at det hjelper litt med noen tusen Baht i ren bestikkelse, eller at du lover å betale for rissåing hjemme i Buriram, Udon etc. og skulle du være gift "farang" så hva med en diamantring, eller nytt kjøkken hjemme?

The Viking

Skal du være riktig sikker på at søknaden går igjennom, ja kanskje få den til å gjelde for flere barrunder, kunne man jo forsiktig nevne noe om å bygge hus hjemme i landsbyen. Den slår aldri feil!


 Les mer…
Kjøpe Bar i Pattaya
Det er tydelig at det er mange som går rundt å drømmer om å eie Bar i Pattaya, da de tror at dette må være selve paradiset.
The Viking
Vi gjør oppmerksom på at dette bare er et eksempel fra et bar-område i Pattaya.

Mange jenter som kaller deg for Pappa, passer alltid på at glasset er fullt, stryker deg på kinnet og smiler søtt som bare en Thai pike kan gjøre.


 Les mer…
Copyright 2000-2024 The Viking, All Rights Reserved
På nett siden 1999 med informasjon og nyheter fra Thailand
Vikingpattaya