Årgang 25. Uke 21, søndag 26. mai 2024/2567
Leie, kjøpe, bar i Pattaya
Det er tydelig at det er mange som går rundt å drømmer om å eie Bar i Pattaya, da de tror at dette må være selve paradiset.
The Viking
Vi gjør oppmerksom på at dette bare er et eksempel fra et bar-område i Pattaya.

Mange jenter som kaller deg for Pappa, passer alltid på at glasset er fullt, stryker deg på kinnet og smiler søtt som bare en Thai pike kan gjøre.

Men la oss her komme med litt malurt i begeret!
Nei, mine herrer, det er hardt arbeide 12 - 15 timer hver dag, 7 dager i uka med en timelønn som ikke engang katta ville godkjent.

Så hva skal denne moroa koste deg, å være bareier i Pattaya?
En vanlig leie på en liten bar i dag ligger mellom 20.000,- til 60,000,- Baht i måneden. Så har du ekstrautgifter på strøm, vann, søppelhenting og Security som beløper seg til ca. 4000,- pr. måned.

Hva er Key Money?
Jo, "Key Money" er en liten morsom sak som de har oppfunnet for oss "Faranger". Det er gjerne et beløp på mellom 100,000,- og 200,000,- Baht for at du skal kunne flytte inn i Baren og for en ett års kontrakt. Da skal man være oppmerksom på at dette er penger som man må dele på 12 måneder for å få den reelle husleie, da man selvfølgelig ikke får "Key Money" tilbake etter endt kontrakt tid.

Nå har vi et lite eksempel på hva det koster deg å åpne baren, så nå kan vi begynne den daglige drift.

Her skal vi være oppmerksom på at baren ikke bare kan stå i ditt navn, men må også stå i navnet til din kone eller kjæreste, på grunn av at du må ha lisens for å selge alkohol og sigaretter, noe du som "Farang" ikke får til en bar.

Nå kan vi begynne å ansette folk, eller rettere sakt din kone eller kæreste må ansette de du skal ha i baren, da du ikke har arbeidstillatelse og heller aldri vil få det til en Beer Bar.

  1. Du skal gjerne ha en i kassa, som koster deg ca. 3500,- til 4500,- Baht.
  2. Vertinner til ca. 2500,- Baht pr. person. (Antallet her kan jo variere.)
  3. Så skal du huske på å kjøpe inn varer og rekvisita til baren, noe som vil koste deg ca. 100,000,- Baht. (Musikkanlegg, kjøler, TV, stoler, sprit, etc. etc.)

(Dette gjelder om du åpner en helt ny bar, og ikke har leid/kjøpt en som allerede er i drift, men skulle du ta over en bar som er i drift får du selvfølgelig heller ikke dette gratis, da det er lagt inn i prisen på baren)

Ved kjøp av Beer Bar varierer prisene nå om dagen så mye, at det er umulig og komme med noen tommelfinger regel.

Det man skal huske på enten man leier eller kjøper en bar er, les kontrakten nøye, få den oversatt til Engelsk og bruk gjerne en advokat.

Det som kanskje er det viktigste når man kjøper en bar som er i drift, er hvor lang tid det er tilbake på kontrakten før man må betale nye "Key Money".

Likeledes om det er rett til fornyelse av kontrakten til samme leie og "Key Money" for vær oppmerksom på at "Key Money" er noe som skal betales ved hver kontraktfornyelse og ikke bare første gang du leier baren.

Vi gjør atter en gang oppmerksom på at dette bare er et eksempel på hva det vil koste da prisene kan variere, men det skulle være en god pekepinn på de reelle utgifter du vil få om du skulle ville drive Beer Bar.

Så nå er det bare å finne frem kalkulatoren og begynne å regne, hvor mange øl skal jeg selge hver dag for å dekke utgiftene ved å drive bar. Du tjener ca. 20 til 30 Baht på en øl.

Når du har funnet ut dette er det bare å kontakte banken hjemme, overføre penger og du er i gang. Det er ikke alltid lønnsomt, men kan være ganske morsomt over en kort periode om du har råd til det.

Vent bare ikke at du skal bli millionær på å drive bar i Pattaya.

Lykke til!


Copyright 2000-2024 The Viking, All Rights Reserved
På nett siden 1999 med informasjon og nyheter fra Thailand
Vikingpattaya