Årgang 25. Uke 21, søndag 26. mai 2024/2567
2009 Dykking og snorkling på Thailands østkyst
The Viking

Østkysten av Thailand, Eastern Seabord, med Pattaya og Jomtien som utgangspunkt kan gi selv erfarne dykkere flotte sportsopplevelser. For nybegynnere er øyene utenfor et eldorado hvor hele familien kan finne sitt ”eget nivå”. Korallrevene (husk at det er forbudt å plukke koraller for å ha som suvenirer!) har et yrende liv med fisk og andre levende vesener som anemoner, skilpadder, havhest, rokker av forskjellige slag, kort sagt tropisk havliv.

Interessant vrakdykking er et alternativ. Lokalkjente befraktere bringer deg gjerne til gamle og nyere skipsvrak som ligger på havets bunn. ”Petchaburi Bremen” er ett av disse. Det er en 110 meter langt frakteskute som midt på 30-tallet sank etter brann og eksplosjon i motorrommet. Vraket ligger på mellom 12 og 25 meters dyp. ”Hardeep”, et indonesisk fraktefartøy som Japan leide under 2. verdenskrig ble senket av allierte styrker i 1943. Restene av denne skuta ligger på omlag 25 meters dyp.

En rekke dykkerforretninger i Jomtien og Pattaya har spesialisert seg på kurs og dykkerturer til spennende mål i området. Kursene er lagt opp med krav til optimal sikkerhet, og man finner både turister og fastboende på ”skolebenken” akterut på spesialutstyrte dykkerfartøyer.

Er man nybegynner, blir man tatt ekstra godt hånd om av kvalifiserte dykkere, som ofte er faranger som har slått seg ned i Smilets Land med vestlige dykkersertifikater som utgangspunkt for å søke lisens i Thailand. Dersom man er mer ”garvet i faget” og leter etter kurs for viderekomne, finnes også dette tilbudet. Firmanavn å legge merke til er PADI, CMAS, NAUI, BSAC, ANDI og IANTD (de to siste har spesialisert seg på mer teknisk avansert dykking). La det også være sagt at det finnes flere firmaer, og at man dermed også bør undersøke prisene og hva "pakkene" inneholder før man melder seg på. Sertifiseringsnivået er også viktig å ha i bakhodet før man gjør sitt valg.

For de som har med seg barn som gjerne vil lære dykking, så finnes det kurs og aktiviteter for de små i ekstra kontrollerte former i basseng. PADI har to slike alternativ for barn fra 8 år og oppover. Det er ”Bubblemaker” som er en introduksjon i dykking for barn. Ved avsluttet kurs får ungene diplom, T-skjorte, klistermerker og sertifikat som de kan vise vennene etter avsluttet undervisning.

Det andre PADI ”Seal Team” er et videregående kurs for barn. Da går man over til aktiviteter for å trene barnas evner til å dykke under kontrollerte forhold. ”Seal Team” er en rekke emnekurs med aktiviteter for barn under vann. Hensikten er å gjøre barna fortrolige med livet i havet. Ved å delta på dette kurset får ungene egen video, T-skjorte, medlemsbevis, sertifikat og spesielle merker for bestått emnekurs.

SNORKLING OVER KORALLØYER
For de som ikke vil dypere under havflaten, eller kanskje ikke liker å dykke, er snorkling et godt alternativ. I nærområdet til Pattaya - Jomtien finnes det mange bra plasser for snorkling. Hat Nuan på Koh Larn er et av stedene, der er det langgrunt med en dybde på maksimum 9 meter, men med en gjennomsnittsdybde på 2-3 meter. Det er også gode snorkleforhold på de ytre øyene, Koh Rin, Koh Marn Wichai og Koh Klung Badarn.

Det viktigste er imidlertid å komme seg opp av godstolen, ta på seg eventyrbrillene og melde seg på kurs. Havet ligger jo der hele tiden. Men man må selv ta det første steget, ut i vannet!

Johna


Copyright 2000-2024 The Viking, All Rights Reserved
På nett siden 1999 med informasjon og nyheter fra Thailand
Vikingpattaya