Årgang 25. Uke 22, mandag 27. mai 2024/2567

Arkiv 2021

Her har vi samlet en del av det som var publisert i september til desember 2021.

Usikkerheten råder foran det nye året
The Viking
The Viking ønsker sine lesere et Godt nytt år!
I neste uke avgjøres det om Thailands bar og underholdningsindustri og da særlig Pattayas, har noen sjanse til å overleve 2022. Thailand selv kommer til å gjøre det bra og utsiktene fremover er gode. Kina har ferdigstilt en jernbanelinje som i praksis nå når helt til Singapore. Dette vil gi et hav av nye muligheter for Thailands næringsliv.

De som kommer til å måtte vurdere om hva de driver med er økonomisk forsvarlig eller ikke er de som baserer seg på utenlandske turister, og da spesielt i form av masseturisme. Myndighetene har de siste årene mer enn antydet at masseturisme er noe de ikke lenger ønsker og de vil heller satse på såkalte kvalitetsturister i mye mindre antall og de tror også at de kan tiltrekke seg turister som vil bruke mye penger. Dem om det. De som ikke har noe spesielt forhold til Thailand vil helt sikkert velge andre destinasjoner enn Thailand, særlig når det er så vanskelig og usikkert med å komme til landet.

Det er kun en håndfull norske næringsdrivende igjen og de kan muligens overleve noen måneder til, men det blir nærmest et hobbyprosjekt hvor de selv må spytte inn med midler eller få hjelp fra andre. The Viking har jo fulgt med på skandinaviske næringsdrivendes gjøren og laden i over 20 år og forsvinner de så har jo heller ikke denne blekka noen funksjon annet enn som et mimrested for de på gamlehjemmet.

Vi får se hva det nye året bringer og med det ønsker vi leserne et Godt nytt år!
Thailand, 2021-12-31


Barer i slutten av desember

The Viking

Vi nærmer oss slutten av desember i 2021. To år med nedstengning av store deler av bar og underholdningsindustrien har satt sine spor og de fleste store barområder er nå historie. I det lille barkomplekset i Soi Diana har de fleste barer åpnet, men det er lite med kunder. Bak i Tree Town området er det en rekke barer som selv om de er nye, antagelig vil slite fremover.

De siste par månedene har barene kunnet åpne som restauranter. Det har tross alt kommet en del turister i desember, men med begrenset åpningstid så blir det ikke noen storveis butikk og kundene skal deles på de som er åpne.

Myndighetene skal foreta en evaluering av situasjonen i januar, men ser vi på tilstanden i verden forøvrig tyder mye på at også Thailand vil måtte leve med restriksjoner i lang tid fremover.
Pattaya, 29. desember


Thailand er fortsatt åpent for turister
The Viking
Thailand lar 200 tusen heldiggriser som har mottatt Thailand Pass QR kode komme.

Test & Go er suspendert frem til 4. januar hvor det da skal foretas en evaluering av situasjonen. Thailand er fortsatt åpent for turister. Mange har allerede rukket å registrere seg og de som har mottatt Thailand Pass QR kode kan komme med de betingelsene som gjaldt før suspenderingen. Dvs. en dags karantene på SHA pluss hotell der de må vente på resultatet av en RT PCR test. Det er imidlertid innført noen endringer som går på at de må ha en sporingsapp eller må kunne kontaktes, samt at de må teste seg på nytt på et godkjent testsenter på dag 5 eller 6. Den siste testen er kostnadsfri.

For de som ikke har rukket å registrere seg under Test & Go systemet er Phuket Sandbox fortsatt mulig å benytte for de som absolutt ønsker å tilbringe ferien sin i Thailand. Da må en oppholde seg minst 7 dager i Phuket før en kan reise videre. Husk forsikring som også dekker opphold på hospitel e.l. hvis du tester positivt, men er asymptomatisk.
Thailand, 24. desember


Pattaya by Night

The Viking

Soi Buakhao og Tree Town området er ikke overvettes folksomt 22. desember. I Kåres Partybar sitter noen få og blomstrer.

Midt i Tree Town området har Pattaya Beach Club åpnet. Det er en kombinert dag/natt Bar/Club med basseng, sauna, scene, VIP rom og bar. Bassenget i midten tar masse plass som kunne vært bedre utnyttet om kvelden hvis de hadde mulighet til automatisk å dekke det til. Slik det er nå er det bare et tidsspørsmål før en eller annen snubler ut i bassenget.

På åpningsfesten var det få damer tilstede og gjestene besto stort sett av menn og menn utkledd som damer. Man tager hvad man haver.
Pattaya, 22. desember


Frustrerte mannfolk

The Viking

Frustrerte mannfolk i haugevis og ingen damer. Det har tross alt kommet en del turister til badebyen, for det meste menn. Mange har ventet og ventet i måneder og i november så så det litt lysere ut da en kunne komme karantenefritt til Thailand. Mangel på steder som er åpne, begrenset med servering, munnbindkrav og fortsatt masse strul for å komme dit, faen heller, til badebyen skulle de. Nå sitter de der og må gå tilbake til hotellet senest midnatt, og som regel uten selskap. Damene kan ikke eller vil ikke til badebyen før de er sikre på at alt åpner. Det vil koste de mer enn ti tusen Baht med reise, depositum for rom, leie, mat og penger til familien. Dette er penger de ikke har og mange må også låne og det tar de ikke sjansen på. Da blir det mangel på personell både til restauranter og barer som også har blitt restauranter.

Så kommer enda et tilbakeslag ved at Omicron sprer seg med stor hastighet og karantene innføres igjen. Hvem tror at det kommer damer til byen nå? Pølsefest, ja!
Pattaya, 21. desember


Thailand suspenderer Test & Go, foreløpig frem til 4. januar
The Viking
Det store barkomplekset i Soi 7 står og forfaller. Planen var å rive det etter Songkran og bygge opp et nytt barområde. Det blir nok også revurdert.

Usikkerheten og den påviste hurtige spredningen av det nye viruset gjør at Thailand velger å suspendere Test & Go og gjeninnføre 7 til 10 dagers karantene for tilreisende avhengig av landet de kommer fra og vaksinestatus.

Over nyttår vil myndighetene på nytt vurdere situasjonen. Det vil da bare ha gått to uker, men skaden er allerede skjedd. Flyselskaper kansellerer flighter som følge av den oppståtte situasjonen. Turister er avhengig av en viss forutsigbarhet når de velger å bestille reiser og også de revurderer og kansellerer.

De fleste i Thailand klarer seg rimelig bra, selv de som driver turistrelatert virksomhet, men de som er avhengig av utenlandske tilreisende vil slite seg gjennom nok et år med usikkerhet. Å drive bar i badebyen nå kan bare gå en vei.
Pattaya, 21. desember


Sannsynlig med gjeninnføring av karantene
The Viking
Turister til Thailand fra flere land har til nå ankommet under Test & Go med en dags karantene. Dette kan nå endres.

Omicron spres med rekordfart i verden og Thailand som til nå tilsynelatende har sluppet unna med få importerte tilfeller opplever nå at også de har lokal spredning.

Dr Supakit Sirilak, Generaldirektør for departementets avdeling for medisinsk vitenskap, sa at et Omicron tilfelle ble oppdaget noen dager etter ankomst. Vedkommende kom via Test & Go programmet og hadde testet negativt for Covid-19 både før og ved ankomst, men noen dager senere ble vedkommende syk og testet positivt for den nye varianten.

For å hindre ytterligere spredning, og for å sikre kontroll vil Test & Go programmet mest sannsynlig suspenderes og erstattes av en karantene på 6 - 7 dager.
Pattaya, 20. desember


Walking Street i desember

The Viking

Walking Street 17. desember. Et fåtall steder er åpnet, men omtrent uten kunder. De få som har åpnet er Stones House i begynnelsen av gaten, to av barene som ligger mot WS i Soi Diamond, Tantra som den eneste Go Go baren, Candy Shop og noen til. Det er mer biltrafikk og motorsykler enn folk som spaserer i gaten. Deler av WS ligger i mørke. Om en uke er det 24. desember. Noen tror fortsatt på julenissen.


Nå er det jul igjen

The Viking

Noen skikkelig rælete nisser og snømenn utenfor Terminal 21 setter rammen for årets høytid og forhåpentligvis den kjøpefest som senteret så sårt trenger. Terminal 21 er en av badebyens siste tilskudd til rekken av kjøpesentere ellers. Senteret ble ferdigstilt når pandemien brøt ut og det har ikke gjort at omsetningen har vært storveis for å si det sånn.


Reglene klare som blekk og bareiere gir stort sett beng
The Viking
Joy Bar i Tree Town er en av mange barer som har åpnet. I Soi Buakhao er de fleste barer nå åpne.

Både rykter og fakta blandes i en salig røre som gjør at de gjeldene regler for hvem som kan holde åpent er mer eller mindre uklart. En rekke barer har allerede åpnet, men det kan straffe seg hvis de ikke har papirene i orden og om, og hvis myndighetene velger å slå ned på de.

Alle etablissementer som skal servere alkohol må per dato ha restaurantlisens eller tilsvarende som gjør at de kan bli SHA pluss godkjent. Det blir man etter å ha gjennomført et kort dagskurs og bestått, men i øyeblikket er kursene fullbooket ut februar. Så må man via en webside søke om godkjenning og bevis. Beviset må være synlig plassert i lokalene og personalet har en del regler å forholde seg til. Alkohol kan kun serveres mellom 11:00 og 23:00 med pause fra 14:00 til 17:00. Serveringen må stoppe 23:00 og stedet må stenge 24:00. Barer som er restauranter må kun ha hvitt lys og ingen musikk. Restauranter kan ha musikk med maks fem utøvere. Personellet kan heller ikke sitte med kunder.

Barer kan i teorien bli restauranter, bakerier eller annet som står på listen over steder som kan få SHA pluss sertifisering. Det var meningen at også barer og underholdnings-steder skulle oppføres på listen, men det har ikke skjedd enda.

Da er resultatet det vi ser nå. Mange barer gir stort sett beng og åpner, enten med eller uten godkjenning. Hvordan det blir fremover vet man jo ikke. Enten slår myndighetene hardt ned på de eller de lar det skure og gå, i hvert fall frem til over nyttår, og så lenge smitten er så lav som den er nå. Det har jo kommet en del turister til badebyen og med så få steder åpent blir det trangt på mange steder. En annen ting er at restauranter og barer sliter med å få tak i personell da mange fortsatt er hjemme i bushen, og det hele har utviklet seg til en gedigen pølsefest.


Fyllefest på nyttårsaften i badebyen
The Viking
Matador bak i Tree Town har allerede åpnet sammen med en del andre barer i samme gate. En del gjester har de også og flere kommer vel til om et par dager.

Det skal bli mulig å få seg en drink eller to på nyttårsaften da restaurantene tillates å servere alkohol frem til 01:00 den 1. januar. I dag må de stoppe serveringen kl. 23:00.

Den store nyheten er at mindre barer tillates å åpne allerede 16. desember. Detaljene rundt det blir kjent om litt, men flere har allerede åpnet. Go Go barer og klubber må foreløpig vente. Planen var 16. januar, men det kan bli endringer ved at også de kan åpne før det. Eller kanskje ikke…

Thailand har rapportert noen få tilfeller av Omicron og 77 land har til nå registrert tilfeller av Omicronvarianten. Trolig er Omicron allerede til stede i de fleste land, selv om den ikke har blitt registrert av helsemyndighetene i landene. Dette uttalte WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus på en pressekonferanse tirsdag. -Omicron sprer seg i en hastighet vi ikke har sett med noen av de tidligere variantene-, sa han videre. I fjor ble det bråstopp like før en skulle sprette champagnen så nå er det om å gjøre å drikke fort.


Simon Beer Bar område i Walking Street

The Viking

Simon Beer Bar område i Walking Street er også klar for å rives og en kan nå se ut mot vannet. Området ligger etter det store treet mot sjøsiden. Ryktene har gått i flere år om at sjøsiden skal gjøres om til en strandpromenade. Ingen nye lisenser for 2022 er gitt de etablissementene som ligger mot sjøen, så kanskje er det noe i det. Det er ikke noen aktivitet å snakke om som tyder på snarlig åpning.
Pattaya, 13. desember


Pattaya Music Festival i desember

The Viking

Pattaya Music Festival er populært, men mest for Thaier. Tusenvis har kommet fra Bangkok og omkringliggende steder. De fleste samler seg på selve stranden da de slipper alt styret som følger med de faste plassene som er foran selve scenen.

En god del restauranter er i drift igjen med servering av mat og drikke. Alkohol er tillatt for de som er SHA pluss sertifisert. Mange barer ønsker også å bli sertifisert, men nå er kursene fullbooket helt ut februar. En del barer åpner uten sertifisering, for det meste thaibarer, men de kan risikere å gå på en smell.
Pattaya, 10. desember


Restene av Made in Thailand

The Viking

Da var nok et barområde borte. Dette er det som var Made in Thailand. Fra før forsvant Bestfriend. Drinking Street og Rompho på Jomtien står for tur. Hvis området i Soi 7 rives og bygges opp igjen etter Songkran som det er planer om, er vel det det eneste barområdet igjen som består av åpne barer. Ellers ser det ut til at slike barområder er en saga blott. Heretter blir det å menge seg sammen i trange høl i veggen type barer. Det passer dårlig i disse tider. Da må det mye sprit til.
Pattaya, 7. desember


Barer kan åpne uten å bli restauranter, men...
The Viking
En slipper munnbind når en tar seg en øl eller to, men de som vil være på sikre siden kan jo ha det på hele tiden og drikke med sugerør.

Barer kan åpne uten å bli restauranter, men de må bli SHA pluss sertifisert. For å bli det må de først ha fullført et kurs som nå er fullbooket langt ut i januar. Hvis ikke kurskapasiteten økes vil det ta litt tid. Etter fullført kurs mottar de en kode som de bruker når de registrerer seg for selve sertifiseringen.

Til nå var det ikke en SHA kategori for barer, men den blir nå opprettet så barer kan da slippe alt styret med å bli noe annet enn barer. Styret med kurs og registrering er jo der fortsatt. Et av kravene til å være SHA pluss sertifisert er at 70% av personellet må være vaksinert.

Det er også andre ting og tang knyttet til sertifiseringen, men det kan jo vi som gjester gi beng i så lenge vi får oss en øl eller to.

Det har kommet så pass mange turister til badebyen at klokke og kamagraselgerne er tilbake. En får bare håpe at det ikke blir tilfeller av Omicron som vil ødelegge det hele.
Pattaya, 5. desember


Markedet i Soi Buakhao på plass igjen

The Viking

Markedsplassen i Soi Buakhao hvor tirsdags og fredags-markedet har vært i en årrekke ble ryddet og lagt ut til leie eller salg. Nå har markedet oppstått igjen og med finere fasiliteter. Teltene/bodene er nummererte, de ser bedre ut og det er litt bedre organisert.

Det er litt mindre, men det er parkering for biler på halvparten av området mot øst.


The Viking

Bodene inneholder det samme som før, forskjellen er at det ser litt mer strømlinjeformet ut. De gamle presenningene som dannet tak i det gamle markedet er borte så alt virker lysere. Det er også åpent i dag søndag 5. desember.


Nye restauranter popper opp

The Viking

Lollipop i Bangkok er nå en restaurant med stort sett de samme Go Go jentene som nå er servitører.

Nye restauranter popper opp da både barer og Go Go barer konverterer og blir til restauranter. En bar i Pattaya har sågar åpnet som bakeri da lisensen for det kun er 600 Baht. De må i tillegg være SHA pluss sertifisert og det er en del andre krav til lokaler og betjening.

Øl og drikke kan nå flyte i strie strømmer igjen, men om litt så vil også Omicron poppe opp og da blir nok festen slutt.


Åpning for SHA sertifiserte restauranter
The Viking
Guvernøren i Chonburi gir tillatelse umiddelbart forutsatt at alle lisenser og godkjenninger er i orden.

Guvernøren i Chonburi tillater nå alkoholsalg i Blue Zone-områdene, inkludert Pattaya og Banglamung. Områdene omfattes av Banglamung, Pattaya inkludert Koh Larn, Si Racha og Koh Sichang.

Kun restauranter i blå sone og med SHA-godkjenning gis tillatelse til alkoholsalg og drikke inne. Salg av alkohol er tillatt fra kl. 11:00. til 14:00 og fra 17:00 til 23:00. Disse restaurantene må ha godkjenning og akkreditering tilgjengelig på et synlig sted i lokalene før alkoholservering kan starte.

En del barer har allerede søkt om restaurantlisens, men det gjenstår SHA-godkjenning.
Pattaya, 3. desember


Ingen høysesong i år med barene stengt til langt inn i 2022
Kun ca. 100 tusen turister ankom Thailand i løpet av november, noe som var omtrent like mange som i de 10 foregående månedene hvor det samlet ankom litt over 100 tusen (106117). Hittil, litt over 200 tusen og med kanskje ytterligere 100 tusen i desember vil en være milevis unna rekorden fra før pandemien hvor en så 39 millioner turister i løpet av et år.
The Viking
I Walking Street er det minimal aktivitet. Sporadisk jobber de med graving og kabelvaser. Ellers er det meste stengt.

På et møte torsdag 2. desember uttalte statsminister Prayut Chan-o-cha at det ikke vil innføres nasjonal nedstenging til tross for bekymringer for Omicron-varianten av Covid-19, men stengingen av underholdningssteder vil sannsynligvis bli forlenget.

Planen om å åpne 16. januar ser altså ut til å ryke. Dette er jo nesten som forventet da alle tidligere planer om å åpne også har gått i vasken. Slik det ser ut så vil det ikke bli noen lysning før etter Songkran i midten av april neste år.

Rocket Science Det er massiv arbeidsløshet blant de som jobber i turist og underholdningsindustrien og slik vil det nok bli i hele 2022. Noen barer blir konvertert til restauranter og kaffesjapper, men i konkurranse med alle de andre skal en selge helvetes mye kaffe for å klare seg. Tanken om å finne noe annet å gjøre bør helst være mer enn bare det. Det blir ikke lett for alle som har sett turistindustrien som en lettvint måte å livnære seg på for de med liten utdannelse. Ikke mange rakettforskere der nei.
Thailand, 2. desember


Thailand går inn på Topp 500-listen med sin første supercomputer
The Viking
Thailand er heldigvis mer enn bare barer og underholdning.

I tretti år har det blitt laget en Topp 500-liste over verdens kraftigste superdatamaskiner. Thailand har aldri hatt en system-rangering høyt nok til å sikre seg en plass. I løpet av 2022 vil Thailand få sin første maskin med bemerkelsesverdige 13 petaflops og med topp dobbelpresisjonsytelse.

Det nye HPE Cray EX-systemet vil bli plassert hos Thailands nasjonale vitenskaps- og teknologiutviklingsbyrå (NSTDA), og gir en 30X økning i ytelse i forhold til den eksisterende maskinen i senteret, og når den er i gang, kan den sannsynligvis plasseres blant de 50 raskeste superdatamaskinene i verden.

Det satses stort på Thailand 4.0 og en av mange oppgaver og som gis topp prioritet er å styrke Thailands helseindustri, inkludert arbeid med legemiddeldesign og utvikling for Covid-19 og andre sykdommer. Mye av Thailands 4.0 innsats er sentrert på produksjon og IoT-teknologier, men inkluderer HPC-orienterte områder, inkludert dataanalyse og materialforskning i stor skala. Barer og barjenter, ja.
Thailand, 1. desember


Thailand vil fortsette å gjennomføre RT-PCR tester
The Viking
Statsminister Prayut Chan-o-cha antyder at det kan bli ny lockdown om smittesituasjonen endrer seg til det verre.

Thailand vil fortsette å gjennomføre RT-PCR tester på reisende som ankommer under Test & Go-ordningen, sa statsminister Prayut Chan-o-cha etter å ha avsluttet det ukentlige statsrådsmøtet på tirsdag. Dette betyr at turister fortsatt må bestille sin første natt på et SHA Plus+ hotell mens de venter på testresultatene.

Barene kan forbli stengt også i januar.
Statsminister Prayut Chan-o-cha vil ta en beslutning om hvorvidt Thailand vil bli tvunget til en ny lockdown hvis Omicron-varianten av Covid-19 blir oppdaget i landet.
Thailand, 1. desember


Fleste munnbind under standard krav
I Thailand er bruk av munnbind obligatorisk, men kvaliteten kan være så som så. Av 14 testede engangsmunnbind ble bare 3 regnet som godkjente med de krav til beskyttelse som er nødvendig.
The Viking

De tre godkjente er: LOC, Medicare Plus og Iris Ohyama. Følgende munnbind regnes som ikke godkjent ifølge kravene: Zion, Lepono, Bestsafe, I-Tec, 3M, Asproni, Fidens, Life Mask, Microtex, Lanzhi og Yamada.

munnbindEn kan stille spørsmål om nødvendigheten av munnbind i alle sammenhenger og mange har de også under haken der de ikke gjør noen nytte. I Asia er munnbind akseptert og vanlig, ihvertfall når det er vanskelig å holde avstand.


Registrering av innreise til Norge
Kommer du fra Thailand som innreisende over 16 år må du registrere din innreise før ankomst til Norge.
The Viking
Reiseregistreringen gjøres på reg.entrynorway.no. Info på Info-link og registrering på Les mer link.

Registreringen er nødvendig for å sikre etterlevelse av karanteneplikten, for å styrke smittevernarbeidet og bidra til bedre smitteoppsporing. Etter fullført registrering får du en kvittering som du skal vise til politiet ved grensen.

Information about entry registration, travel quarantine, testing, and the COVID-19 certificate when arriving in Norway
1. desember


 Les mer…
RT-PCR test kan bli obligatorisk igjen
The Viking
RT-PCR test er ikke bestandig så behagelig, men så lenge pinnen føres opp i nesa, og ikke...

Helsemyndighetene vurderer seriøst å innføre RT-PCR tester igjen for utenlandske ankomster for å forhindre spredning av den nye Omicron-varianten.

Det var snakk om lettelser fra 16. desember da en skulle slippe med en ATK hurtigtest samt at en også kunne dra rett til eget preferert hotell.

Nå ser det ut til at man fortsatt må bestille en natt på et SHA+ hotell og vente på resultatet av testen der. Flipp-flopp.
Thailand, 29. november


Megakompleks under planlegging i badebyen

The Viking

Et 100 milliarder Bahts megakompleks planlegges oppført på den store tomten nær Hard Rock Hotel. Tomten strekker seg fra Second Road og ned til Beach Road. Peppa Pig Prosjektet kommer til å inneholde flere hoteller hvorav to fra Marriott kjeden hvor et får et konferansesenter. I tillegg skal det være et stort shoppingsenter, akvarium/zoo, Legoland og en Peppa Pig temapark. Det blir også et helse/velværesenter samt leiligheter.

Pattaya trenger sikkert flere hoteller og enda et shoppingsenter da prosjektet beskrives som The world comes to Pattaya, og da blir de 13 shoppingsenterene som finnes altfor lite. Likeledes så er det for få hoteller i byen til å huse alle besøkende som ventes fremover. Pattaya City planlegger å bli en verdensmetropol på høyde med Miami, Dubai og Singapore for å nevne noen. Grisefint blir det.


Ingen åpning av barene før 16. januar
The Viking
Øl fra 7 Eleven eller vann er det som gjelder per dato.

CCSA gir ikke etter for press fra de mange som ønsker at barer og underholdningssteder skal åpne samt at restauranter skal kunne selge alkohol.

Det var håp om en tidlig åpning før jul, men nei, det blir ikke noe av. Dermed blir det øl fra 7 Eleven for de som har tatt turen nedover nå før jul. Det er mulig å få servering mange steder, gjerne kamuflert som kaffekrus eller softdrink, men en løper en risiko for å bli bøtelagt om det tilfeldigvis skulle bli oppdaget.

Smittetallene viser ingen bedring og ligger jevnt på 5 til 7 tusen tilfeller daglig. I Europa forøvrig stiger smitten og det blir innført nye restriksjoner. Thailand kommer heller ikke til å slippe unna fremover så en kan ikke regne med at det skal bli så særlig annerledes i januar. Risikoen for at barer og underholdningssteder forblir stengt også til neste år er absolutt til stede.

En god nyhet for de som likevel skal nedover er at en fra 16. desember slipper å ta RT-PCR test. En trenger kun en ATK hurtigtest og slipper også overnatting på hotell.


Pattaya Fireworks Festival 2021

The Viking

Pattaya arrangerer en festival med et storslagent fyrverkeri hvor 17 tusen raketter skal opp i luften. Arrangementet skal gå over to dager den 26. og 27. november og det er satt av 1000 sitteplasser. De fleste vil nok likevel oppholde seg på stranden, beach road eller på diverse hoteller og condoers tak.

Det skal også avholdes et møte den 26. hvor det bl.a. skal avgjøres om barer og underholdningsbedrifter kan åpne i løpet av desember.


Thailand feirer Loy Krathong

The Viking

Loy Krathong feires hvert år og er en av årets høydepunkter med markeringer flere steder i hele Thailand. Feiringen finner sted når det er fullmåne i november. I Pattaya den 19. november var været ganske bra og månen kunne skimtes gjennom lett skydekke. Det samlet seg også en del folk på stranden for å sette ut krathonger (som er små dekorterte flåter) på vannet.

Høytiden påvirkes jo av situasjonen Thailand befinner seg i så noen storstilt markering som før er det jo ikke. Resultatet i spørreundersøkelse utført av Bangkok Poll viser at over 77% ikke ville feire i år pga. pandemien. Mange mener også at tradisjonen med å sette ut flåter er utdatert og legger ikke lenger noen vekt på høytiden. Loy Krathong bygger på gammel overtro og tradisjon hvor høytiden skulle være en tid da folk ber om unnskyldning til den hinduistiske gudinnen Ganga for å ha forurenset elvene og for å drive bort synder ved å sette ut krathonger på elver, kanaler eller dammer.


Dårlig vekslekurs for norske kroner
Dårlig vekslekurs for norske kroner nå i midten av november og den er nå tilbake på augustnivå.
The Viking
Vekslekursene hentes automatisk fra Kasikorn Bank og data fra de siste 90 dagene vises.

Viking RobotThe Vikings robot som har vært i drift et halvannet år henter automatisk kursene fra Kasikorn Bank hver dag. Det lages en oversikt som viser vekslekursen de siste 90 dagene. Det er vekslekursen for norske kroner i sedler som veksles til Thai Baht som vises.

Fra august så det lovende ut med jevn stigning helt til slutten av oktober hvor kursen så ut til å bikke 4 tallet. Siden har det rast nedover, og du får nå kun 3.50 for en krone.

I dag fremstår ikke Thailand som særlig rimelig og tilbudet til turister er heller ikke noe å skryte av. Øl fra 7 Eleven eller sitte på en trebenk i overfylte Tree Town virker ikke særlig attraktivt. Mye styr for å komme dit, fortsatt én dags karantene med en overpriset PCR test samt risiko for å havne på sykehus hvis en skulle teste positivt gjør at mange vil nok vente til over nyttår.

Vi er klar over at Thailand har masse å by på annet enn barer, slik som strender, templer og sånn, men vi i The Viking er ikke akkurat kjent for å fokusere på det.


Kåres Kaker og Kaffe
The Viking
Terje Salvesen driver også en nyhetskanal på Youtube hvor han presenterer både seriøse og useriøse nyheter.

Barer og underholdningssteder har vært stengt i snart 2 år og det kan gjøre noen og enhver deppa, men innehaver av Kåres Party Bar, Terje Salvesen henger ikke med nebbet og er ikke den som gir opp.

Han driver både bar og guesthouse med romutleie. Baren har foreløpig vært stengt, men romutleie går som vanlig, dog meg færre gjester. I tillegg har han startet og driver en nyhetskanal på Youtube til glede og forlystelse for mange der han presenterer både seriøse og useriøse nyheter. Kåres Party Bar vurderer også en rebranding til Kåres Kaker og Kaffe, noe som gjør at de kan drive nesten som før.

Det har også vært flere henvendelser fra de som driver i bar og underholdningsbransjen rettet mot myndighetene sentralt og lokalt. Det blir kanskje likevel mulig å få åpnet barene i løpet av desember da det er forslag om at de kan drive som restauranter, dog uten alkohol og annen underholdning. I løpet av uken vet en mer.
Pattaya, 17. november


Skuffelse over utsatt åpning råder
The Viking
Tahitian Queen satset på 1. desember åpning og annonserte med et banner utenfor. Dette ble tatt vekk da utsettelsen ble kjent, men skam den som gir seg. De har tro på januaråpning så et nytt banner har kommet opp hvor de annonserer 16. januar åpning.

Mange ble nok skuffet da det ble bestemt at gjenåpningen av barer og underholdningssteder ble utsatt til 16. januar.

Statsminister Prayut Chan-o-cha har forsvart beslutningen om å utsette gjenåpningen av barer og underholdningssteder fra 1. desember til 16. januar. Prayut sa at nødvendige tiltak for å sikre at smitten kan holdes under kontroll ikke ville være klare i tide for at de trygt kunne gjenåpne 1. desember.

Han advarer også de berørte om ikke å gjenåpne før de får tillatelse til det, ellers vil de møte raske rettslige skritt. Mange barer og underholdningssteder har allerede trosset reglene og lidd under konsekvensene.

Det har tross alt kommet en del turister til Thailand i løpet av november og det vil nok komme noen i løpet av desember - januar, om ikke for å gå på bar, så for å slippe vinter og kulde hjemme.
Pattaya, 17. november


Barene stengt til midten av januar
The Viking
Over 60 barer rives i disse dager i Made in Thailand. Uten turister har stedet ingen kommersiell verdi og må erstattes av noe annet.

Ikke overraskende ble det besluttet at barer og underholdningssteder skal forbli stengt til over nyttår. Først i midten av januar kan barene muligens få åpne, men sikkert er det ikke.

Det blir en vanskelig vurdering eiere og drivere må ta nå da de mister enda en høysesong, som forøvrig ikke ville bli noe ut av uansett. Årsskiftet bringer med seg nye «keymoney» som skal betales og nye husleier som ihvertfall ikke blir mindre. Noen barer har konvertert til restauranter, men det er bare en utsettelse av det uunngåelige. Det er ikke marked for det antall turistrelaterte etablissementer som finnes per dato. Det har allerede forsvunnet et utall av barer og bedrifter relatert til turisme og det kommer til å forsvinne enda flere. Hva som blir igjen når støvet har lagt får en se.
Pattaya, 12. november


Superrask riving

The Viking

Imponerende hvor fort de klarer å rive Made in Thailand barene. Med denne farten er området ryddet og planert i løpet av neste uke. Hui hvor det går! Nedover...
Pattaya, 11. november


Barene kan forbli stengt til over nyttår
The Viking
Statsminister Prayut Chan-o-cha formaner eiere og drivere til ikke å være «egoistiske».

Det diskuteres om at barer og underholdningssteder kan forbli stengt til over nyttår. I det ukentlige statsrådsmøtet diskuterte ministrene ideen om å holde underholdningssteder, inkludert karaokeklubber og massasjesteder, stengt til 2022 for å forhindre et nytt stort koronavirusutbrudd i løpet av høytiden. Tidligere hadde Prayut fortalt at gjenopptakelse av alkoholsalg på restauranter og gjenåpning av barer ville bli vurdert i desember.

CCSA har møte på fredag så da får en se utfallet om det forblir stengt eller ikke. Uansett så ser det dårlig ut for barer da de ikke ser ut til å kunne åpne før nærmere jul. I verste fall, ikke før til over nyåret. Nyttårsfeiring, ja.
Pattaya, 10. november


Barene i Made in Thailand klare for riving

The Viking

Det var ikke lange tiden bareierene fikk på seg til å pakke og forsvinne. De fleste visste ingenting og noen hadde sågar pusset opp barene i påvente av snarlig åpning. Nå står de fleste barene tomme og det er bare et tidsspørsmål før området slettes helt og det blir klargjort for kanskje enda et hotell eller condo.
Pattaya, 9. november


The Viking

Alt av vifter, TV'er, barkrakker og annet utstyr er tatt ut av barene. Igjen står bare tomme betongblokker med litt maling på, noen sprukne fliser og skrot.


The Viking

En lang rekke med pickuper lastes med innhold fra barene. Jern som kan gjenvinnes tas også med.


Walking Street i november

The Viking
Walking Street i november. Planen er at barer og underholdningssteder skal kunne åpne 1. desember. Det som er spesielt er at det i Walking Street er null aktivitet. Andre steder pusses det opp, det bygges og ominnredes og nye steder står klare. I Walking Street er det ingen aktivitet overhode og det er flere steder med til leie og til salg. Ser ut som området kommer til å ligge dødt helt til jul, kanskje enda lenger.

Pattaya Music Festival 2021

The Viking

Pattaya Music Festival 2021 er igang, men de som spilte på den scenen nærmest Walking Street trakk heller lite med folk. Bandet som spilte hørtes ut som et typisk bygdeband så det kan jo ha noe å si. Ellers så virker det jo ikke så storveis å sitte med munnbind på en plastikkstol på stranda. Bygdefest, ja.
Pattaya, 5. november


Ma Maison i Soi 13 er stengt

The Viking

Ma Maison i Soi 13 er stengt, gjerdet inn og skiltene er borte. For bare litt over en måned siden så det ut til å kunne åpne som det lille bildet fra 20. september viser. Stedet har vært populært blant nordmenn i mange år.
Pattaya, 5. november


Pattaya Music Festival igang
The Viking
Pattaya Music Festival som består av en rekke gratiskonserter bruker å trekke folk til byen.

Det kan bli litt liv i gatene igjen.
Det blir flere evenementer i Pattaya fra nå og frem til årsskiftet. Fredag 5. og lørdag 6. november starter Pattaya Music Festival som består av en rekke gratiskonserter, men med begrenset antall tilskuere. Kun 500 vil få adgang og de må også fremvise vaksineattest eller negativ test ikke eldre enn 72 timer. Munnbind og ingen alkohol er også et krav samt at tilskuere må sitte på plaststoler oppstilt på stranden.Pattaya Music Festival

Hovedscenen er satt på selve stranden nedenfor Central Pattaya Road og med to andre, en nær Dusit Thani Hotell og en nær Royal Garden. Beach Road vil bli stengt for trafikk fredag og lørdag.

Neste uke er arrangeres det konserter på Jomtienstranden. Så blir det to ukers opphold, men Pattaya feirer Loy Krathong den 19. november og den 26. november er det Pattayas berømte Fireworks Festival som også trekker mange folk.

Pattaya Music Festival

Gamle R-Con Bar i ny drakt

The Viking
Gamle R-Con Bar er borte og isteden kommer Senor Taco og Witherspoons. Ikke så mange turister enda 2. november, men i desember kommer det forhåpentligvis flere. Høysesong som før kan en nok ikke regne med.

TQ åpner 1. desember

The Viking
TQ som er Pattayas eldste Go Go Bar har fått opp banner på utsiden og annonserer at de åpner 1. desember. Da ser det ut til at det lysner litt. Fortsatt er barene stengt og mange steder har opphørt, men det har også kommet mange nye steder som bare venter på klarsignal om å få åpne.
Ingen alkohol i restauranter i Pattaya likevel
The Viking

Det blir flere lettelser 1. november og mange regnet med at det også kunne tillates alkoholsalg i restauranter.

Nå ser det foreløpig ut til at det er i kun 4 provinser, Bangkok, Phuket, Krabi og Phang Nga som dette tillates og Pattaya er ikke på listen.

Det åpnes for at guvernøren kan søke om tillatelse så en får vente og se om noen dager. Kjipt når en første har gått igjennom så mye styr for å komme ned.
Pattaya, 29. oktober


Nytt prosjekt igang nær Wat Chai

The Viking

Det mangler ikke på igangsatte og pågående prosjekter rundt i badebyen. Nå har de satt igang et til i sør Pattaya i krysset og veien ut til Jomtien der hvor alle Bahtbussene står. Bahtbussene mister plassen sin, men står nå parkert før krysset. De skal legge ned nye dreneringsrør da de mener at det vil avhjelpe de vannproblemene som oppstår der når det regner. Som vanlig tar ting tid og prosjektet ventes å være ferdigstilt juli neste år. Selvfølgelig begynner de med det nå da de forhåpentligvis skal få turister tilbake.
Pattaya, 27. oktober


Soi Made in Thailand med alle barene stenger

The Viking

Enda et barområde forsvinner, nå med mer enn 60 barer. Barene i Soi Made in Thailand som ligger mellom second road og soi Buakhao var i mange år veldig populære, men første nedstenging tok knekken på mange av barene og de klarte aldri å komme tilbake. Nesten to år uten kunder har gjort sitt. Nå er det bestemt at området selges da landet er for verdifullt der det ligger inntil second road. Flere barområder rundt i byen har dessverre lidd samme skjebne og mye av det gamle blir borte.
Pattaya, 27. oktober


Norge blant 46 land som får karantenefri adgang
1. november åpnes det mer for turister til Thailand, nå med en liste på 46 land. Fullt så enkelt blir det allikevel ikke da en fortsatt må booke en natt i et godkjent SHA pluss hotell.
The Viking
Et populært barområde i Walking Street ligger avstengt og mest sannsynlig åpnes det ikke igjen som mange andre steder i samme gate.

Der må en vente til resultatet av den obligatoriske RT-PCR testen foreligger. Du må også ha en test som er tatt i løpet av 72 timer før avreise, og som også må være negativ. Forsikring må du også ha, men norsk reiseforsikring holder. Du må også installere en sporingsapp på telefonen.

Walking Street Bar

Det blir slutt på portforbudet i slutten av oktober.
30. oktober er siste kveld med portforbud som opphører i Pattaya og i 17 turistprovinser.

Barer og underholdningssteder fortsatt stengt.
Restauranter tillates å servere alkohol fra 1. november, men barer og underholdningssteder forblir stengt frem til 1. desember da det ser ut til at mange steder kan åpne. I Walking Street vil det meste forbli stengt også i desember, mange vil rett og slett ikke åpne og det vil være mange som vil slite med å komme i gang før januar.

Det er fortsatt relativt høyt smittetrykk i Thailand, munnbindkrav, ingen underholdning og med det meste stengt ser det ut til at en kan vente til desember/januar med å booke reise. For de som kunne tenkt seg en rotbløytetur til badebyen er det ikke mye å rope hurra for så en går egentlig ikke glipp av noe.


Nye forsikringskrav for non-immigrant O-A visum
The Viking
En god forsikring er absolutt å anbefale, så har en ihvertfall én bekymring mindre.

De som har non-immigrant O-A visum kan være i Thailand opp til ett år og kan også fornye dette årlig. Et av kravene har vært en forsikring som dekker 400 tusen Baht for behandling på sykehus. Dette er nå forhøyet til 3 millioner Baht. Dette for å sikre en forsvarlig behandling hvis en skulle være så uheldig å bli syk under oppholdet i Thailand.

I følge Thai Thai Immigration Bureau og Department of Consular Affairs var det 3768 utlendinger som hadde non-immigrant visum forrige og inneværende år. Forsikringer kan kjøpes i Thailand eller i respektive hjemland så lenge de dekker opp for minimum 3 millioner Baht.
Thailand, 19. oktober


Pattaya City fjerner hjemløse

The Viking

Det er dessverre mange som har blitt hjemløse i løpet av koronaperioden og de har gjerne oppholdt seg i tomme bygninger, foran inngangene til stengte butikker og langsetter strandpromenaden.

Myndighetene i Pattaya har nå begynt å regelrett fjerne personer som oppholder seg rundt i byen da de ikke vil at turistene som de regner med kommer i løpet av november skal se hvor ille det faktisk står til.

De blir i første omgang fraktet til et senter i Naklua hvor de også blir testet for covid-19. Der får de et valg om enten å dra hjem til sin hjemprovins eller bli overført til Chonburis beskyttelsessenter for de fattige. Selv om de hjemløse ikke kan tvinges til å ta et valg vil de bli arrestert om de forblir i byen og oppholder seg i gater og portrom.
Pattaya, 15. oktober


Kun 5 land på unntakslisten foreløpig
The Viking

Norge er dessverre ikke på listen over de land som slipper karantene ved ankomst til Thailand 1. november, men de er på listen over land som blir vurdert. Det er 38 land på listen som inkluderer 24 EU land, Danmark, Sverige, Norge, Finland, Island og noen flere. Det vil sikkert tillates karantenefri adgang fra de landene etterhvert som myndighetene føler at de har kontroll over ankomstene. Reisende fra Kina, Singapore, USA, Tyskland og Storbritannia får karantenefri adgang, men turistene står sikkert ikke i kø for å besøke landet og kina har restriksjoner på utenlandsreiser som per dato gjelder til andre halvår 2022.

Norske turister utgjør en ubetydelig andel som ikke ville gjort noen forskjell hverken fra eller til. Kjipt for de som kunne tenke seg en Thailandstur nå før jul, men er en ivrig nok så kan en jo benytte seg av Phukets Sandbox som fortsatt gjelder eller sitte 7 dager i karantene.

Forhåpentligvis vil det bli reelle lettelser i løpet av desember/januar som gjør at en med sikkerhet kan booke flybillett uten for mye strul. Thai Airways melder at de gjenopptar internasjonale flygninger, bl.a. fra København og Stockholm. Ellers har Finnair oppsatt et program som virker ok.
Thailand, 14, oktober


Ny sportsbar i Soi Buakhao

The Viking

Baren som ligger foran R-Con Residence har vært til leie en stund og er nå tatt over av Witherspoons som vil lage en sportsbar med pool, dart og store TV'er som vil vise det meste av sport. Witherspoons har også en restaurant som ligger i tilknytning til R-Con Residence hvor en kan gå gjennom resepsjonen og komme til den nye baren. Baren har tidligere vært godt besøkt på dagtid da det er en fin plass å sitte med utsikt rett ut til gaten.
Pattaya, 14. oktober


Noen lettelser fra 1. november
The Viking
Thailands statsminister Prayut Chan-O-Cha har kunngjort i en nasjonalt TV-tale at landet gjenåpner for fullt vaksinerte utenlandske turister fra lavrisikoland uten karantene 1. november.

Statsminister Prayut Chan-o-cha kunngjorde mandag 11. oktober at det fra 1. november vil bli noen lettelser hvor fullvaksinerte fra 10 såkalte lavrisikoland slipper inn uten karantene. Det nevnes Kina, Singapore, USA, Tyskland og Storbritannia som de første. Om Norge er med blant de 10 får en se om litt da CCSAs liste vil foreligge i løpet av uken. Turister fra andre land tillates også adgang, men må i karantene som før.

Fortsatt må en gjennom samme papirmølle og man trenger Certificate of Entry (COE) så lenge det er unntakstilstand i landet (ut november), men en slipper inn med en test tatt før og en test ved ankomst. Man kan også fritt velge hotell eller egen leilighet da man ikke lenger må booke seg inn på et SHA pluss hotell.

Fra 1. desember blir det muligens tillatt at restauranter og andre virksomheter kan selge alkohol igjen. Mye er fortsatt uklart og utydelig som det ofte blir når en sitter og mumler i munnbindet.
Thailand, 11. oktober


MorChana appen utvides med integrert ansiktsgjenkjenning
The Viking
Heretter må en passe seg for å ta selfier når en er mer eller mindre indisponert.

MorChana appen er utvidet med integrert ansiktsgjenkjenningsprogramvare og til innen 30 minutter å informere tjenestemenn om at turister befinner seg utenfor angitte soner under sandbox karanteneperioden. MDES minister Chaiwut Thanakamanusorn kunngjorde nyheten mens han var i Phuket 8. oktober for å inspisere og observere operasjoner som ble utført for å overvåke og håndheve sandbox tiltak ved å bruke digital teknologi.

I tillegg til å lede et møte i Phuket Provincial Hall for å oppdatere Phuket-tjenestemenn om utvidelsen av MorChana appen, inspiserte Chaiwut under sitt besøk operasjoner ved Phuket Sandbox Operation Center i Phuket Town og Command Control Center som drives av Patong kommune. Utvidelsen av MorChana appens muligheter og ved å integrere den med kommandokontrollsentralene er en del av planen om å åpne landet for å ta imot turister i neste fase. Tenke seg til, ansiktsgjenkjenningsprogramvare. Jada!


Barer og underholdningssteder stengt i over et halvt år
Barer og underholdningssteder har nå vært stengt i over et halvt år, og over 10 måneder sammenlagt i perioden med koronatiltak. Flere tusen er arbeidsledige og tilnærmet null støtte fra myndighetene gjør livet vanskelig. Mange har benyttet seg av gratis matutdeling som frivillige har finansiert og stått bak.
The Viking
I dagslys ser Walking Street-portalen slitent ut og gaten ligger stort sett øde.

Det lettes på noen tiltak og åpnes så smått for noen, men barene forblir stengt. Det er heller ingen plan for når de kan åpne, noe som gjør det ekstra vanskelig å planlegge fremover. Husleiene må som regel betales selv om mange har forhandlet seg frem til at de reduseres og utsettes. Ved årsskiftet må mange betale såkalt keymoney og uten å vite når en kan åpne så må en også vurdere om det i det hele tatt er verdt å fortsette.

En planlagt turistskatt på 500 Baht i tillegg til de 700 Baht som en allerede betaler nå er heller ikke så smart om en skal trekke turister til landet. De 700 Baht som avgiften er per dato er innbakt i flybillettprisen og gjelder for alle, men den nye turistskatten skal kun gjelde turister så da kan den ikke legges på flybilletten. Hvordan de har tenkt å kreve inn de 500 Baht er ikke avklart. Skal de kreve de inn ved ankomst fører det til ytterligere køer og en dårlig opplevelse av Thailand allerede før en kommer inn i landet. De kan også legge avgiften på et visumgebyr, men da kan en ikke benytte visum-unntaket som gjelder for nordmenn.

Den omfattende prosedyren for å komme inn i landet gjør det heller ikke enklere. Karantenetiden er redusert til 7 dager for fullvaksinerte og det er én test mindre å ta, men fortsatt må en ha COE, vaksiner, tester og forsikringer samt at en må booke de første 7 dagene på et SHA pluss hotell. Vet man ikke hva som er åpent når en ankommer er det jo et sjansespill å booke nå. Høysesong, ja!
Pattaya, 10. oktober


Thailands første patruljerobot skal testes ut

The Viking

Thailands første patruljerobot skal testes ut fra neste uke i Chaeng Wattana Govt Complex.

Roboten kan observere menneskers kroppstemperatur og også observere om de de bruker munnbind eller ikke, og vil utstede advarsler til overtredere på engelsk og thai. Den kan også holde oversikt over forurensningsnivåer. Roboten skal i sin tur overvåkes av sikkerhetsvakter.
Thailand, 7. oktober


Ny bar/club i Soi Buakhao

The Viking

Det finnes heldigvis optimister i Pattaya og en amerikaner har renovert og gjør klar nye Candy Club på hjørnet av Soi Buakhao og veien inn til Tree Town. Stedet ligger veldig sentralt til om en regner Tree Town området som det nye senteret for utelivet i Pattaya.

I Phuket tillates det nå igjen servering av alkohol på restauranter. Barer er fortsatt unntatt, men mange har gitt blaffen i forbudet. Da burde det ikke være så lenge til at også restauranter i badebyen tillates det samme. Om ikke nå i oktober så burde det være mulig i november. Barene vil det nok ta lenger tid med å få åpnet.
Pattaya, 1. oktober


Fra Pattaya Move On til Pattaya BLUE
The Viking
Nå har en kun bilder og minner fra en svunnen tid.

Den planlagte åpningen 1. september gikk dritt, den planlagte åpningen 1. oktober likeså. Nå planlegges det for å åpne 1. november, men det er avhengig av at minst 70% er vaksinert. Det får de nok til hvis man bare regner med de som er registrert bosatt i Pattaya by, men det er jo mange som bor der som kommer fra andre steder.

Thaiene kommer stadig opp med nye idéer og det siste nå er Pattaya BLUE som ikke står for Blowjobs, Ladyboys og Ultimate Experience, men for Business, Leisure og Ultimate Experience. En av tre er jo ikke dårlig så da gjelder det å finne ut av hva en kan oppleve av Ultimate Experience.

Pattaya Move On skulle jo gjøre det enklere å komme til badebyen med begrenset karantene og noen andre lettelser. Det ser ut til at det ikke blir noe av så da gjelder de reglene som også gjelder i resten av landet. Karantenen reduseres til 7 dager for fullvaksinerte og fortsatt må en booke seg inn på et SHA+ hotell, ta en PCR test før ankomst og to tester før en slipper ut. Ute blir det ikke mye å gjøre annet enn å ligge på stranden og se på noen templer og sånn. Barer og andre underholdningssteder forblir stengt. Øl eller vin til maten kan en glemme. Portforbudet reduseres med en time og gjelder fra 22:00 til 04:00. Unntakstillstanden gjelder til slutten av november hvor tiltakene vil vurderes hver 14. dag og kan endres underveis. Man kan jo bestille flybillett og hotell med håp om at ting kan være endret til det bedre når man ankommer, men som det ser ut per dato vil nok ikke barene åpne før over nyåret. Templer, ja!
Pattaya, 27. september


Venter på turister

The Viking

Det blir lange og kjedelige dager uten turister. Nå, over halvannet år hvor det stort sett har vært nedstengt under hele perioden kan man ane slutten på pandemien og mulighet for å åpne opp igjen. Først i neste uke vil man få nærmere beskjed om hvorvidt planen om å åpne 1. oktober blir noe av. Pattayas borgermester sier de er klare, men i Bangkok avventer man da de fortsatt ligger etter med vaksineringsprogrammet. Det hele diskuteres og legges frem av flere underkomiteér for deretter å bli avgjort av CCSA.

Åpningen vil være det kun i navnet. Barer og underholdningssteder vil være stengt og det vil være restriksjoner for innreise og valg av hotell.

Pattaya vil i første omgang satse på å få tak i indiske og russiske turister da de ikke har restriksjoner ved hjemreise. Kinesere er utelukket fra å reise og må i 3 ukers karantene ved hjemreise. En del europeiske land har også strenge krav med karantene for de som har oppholdt seg i såkalte røde land. I Norge er det også slik at noen forsikringsselskaper ikke tilbyr reiseforsikring til land som UD fraråder reiser til.
Pattaya, 22. september


Fortsatt noen hundre utlendinger igjen i Pattaya på utvidet visum
The Viking
Stor lettelse for de utlendinger som fortsatt befinner seg i badebyen på utvidet visum.

Det fleste som bor fast i Thailand har gjerne non-immigrant visum så som pensjonist eller ekteskapvisum, eller har arbeidstillatelse eller permanent oppholdsstatus.

Det finnes også noen hundre langtidsferierende og turister som ble igjen pga. corona-situasjonen. Disse har hele tiden kunnet forlenge oppholdet underveis hvor sluttdatoen for muligheten for forlengelse også har blitt forskjøvet flere ganger. Nå sist var det 27. september som var absolutt siste dato for forlengelse. Igjen er den forskjøvet slik at siste dato nå er 26. november. Dvs. at de som forlenger oppholdet før 25. november kan oppholde seg ytterligere 60 dager i Thailand, sågar helt til slutten av januar neste år om det passer slik.

Om det blir enda en forlengelse da vites ikke, men da skulle det i hvert fall ikke være noen unnskyldninger om at det ikke er mulig å returnere til hjemlandet.
Pattaya, 20. september


Phuket i september

The Viking

Det er fortsatt alkoholforbud, men på Bangla road gir mange beng i forbudet og serverer som før. Flere barer blir restauranter for å overleve. Tross alt så er det en del turister der. Besøker man Patong skulle man nesten tro at det var som i gamle dager, men man skal ikke gå langt for å se at slik forholder det seg dessverre ikke.

Den planlagte åpningen i Bangkok og Pattaya den 1. oktober kan forskyves som det ser ut per dato. Det kan også ta ytterligere tid før barene tillates å åpne.
Phuket, 16. september


The Viking

Soi Buakhao markedsplassen er ryddet, har fått bannere og sperrebånd. Teksten på bannerne sier noe som at denne tomten er til leie 097-186-6565 og nederst står det "Privat land, ikke gå inn uten tillatelse". Deler av gamle markedet har flyttet vis a vis, men er mye mindre.

Det skjer store endringer i byen for tiden. Mange bedrifter legges ned, men mange kommer til. En må nok regne med at også skandinaviske steder forsvinner. For turistene spiller det vel ikke så stor rolle hvem som eier og driver de forskjellige stedene. Er det behov for noe vil noen bestandig søke å tilfredsstille det.
Pattaya, 14. september


Ny Go Go Bar på Jomtien

The Viking

I mars skrev vi om Jomtiens eneste Go Go bar We Are No. 1 A Go Go. Dette var et sted som var i drift i mangfoldige år, men som dessverre måtte stenge. Lokalene ble til leie på langtidskontrakt og nå har noen tatt over og i disse dager ferdigstiller de nye Viper Bar A Go Go. På utsiden ser det fint og flott ut. Om det blir samme konseptet som gamle får vi se om en stund. Forhåpentligvis så kan barer og underholdningssteder åpne i løpet av oktober.
Jomtien, 13. september


Sailor Bar & Restaurant i Soi 8

The Viking

Sailor Bar & Restaurant er eneste lyspunkt når man går gjennom Soi 8 for tiden, men de sliter med få kunder. Stengetiden kl. 20:00 samt ingen alkoholservering hjelper heller ikke på. Før var det flere barer i gaten, sågar også en Go Go Bar samt hoteller. Barer og hoteller er stengt og mange av barene vil aldri åpne igjen.
Pattaya, 11. september


Pass uten klistrelapper fra 27. september
The Viking

Thailandske ambassaden vil temporært stenge e-visa systemet på websiden thaievisa.go.th fra 23. til 26. september i forbindelse med overgang til klistrelappløst e-visa system. 15. september blir siste dagen for e-visa med klistrelapp.

Fremover må en utelukkende bruke thaievisa.go.th for visumsøknader. Prosedyren er som følger:

  1. Søkere må registrere seg, laste opp relevante dokumenter og betale visumavgiftene via nettstedet thaievisa.go.th (Visa-avgifter refunderes ikke)
  2. Søkere leverer e-avtale og sitt originale pass personlig ved ambassaden på avtaledatoen fra e-Visa-systemet. (Visa behandlingstid er omtrent 5 virkedager etter innsending av originaldokumentene).
  3. Søkere vil motta det originale passet på avtaledatoen på ambassaden.
  4. Søkere registrerer seg for sertifikatet for innreise (COE) for å komme inn i Thailand ved å laste opp visum og andre relevante dokumenter.
Så lenge det er unntakstilstand i Thailand må en også ha Certificate of Entry (COE). Dette blir muligens opphevet 1. oktober.
Pattaya, 7. september


Pattaya Move On
The Viking
Denne bygningen har i flere år stått i området Bali Hai og er nærmest et symbol på hvor miserabelt det står til i badebyen nå. Den skulle vært revet for lenge siden, men ting tar tid.

Det har jo hele tiden vært mulig å reise til Thailand, men rigorøse krav har gjort det uattraktivt. Et utall av planer har vært lansert og planen kalt Pattaya Move On som skulle tillate vaksinerte turister karantenefri adgang til riket fra 1. september har blitt utsatt.

Planen er ikke lagt helt bort og lokale myndigheter og forretningsfolk gjør endringer og tilpasninger for at den skal bli godkjent av sentrale myndigheter. Planen går i korthet ut på at de som vil besøke Pattaya må tilbringe de første 7 dagene på et godkjent karantenehotell, såkalt alternative local quarantine.

De 3 første dagene må de oppholde seg på hotellet. Deretter kan de i de neste 3 dagene reise rundt under et program de kaller sealed route. En kan bare besøke godkjente steder og attraksjoner som er tilsluttet PMO programmet. Dette kan være steder så som Nong Nooch Gardens, Buddha Hill, Sanctuary of Truth, Khao Kheow Open Zoo, Floating Market, Rubber Land, Underwater World o.l. Kåres Partybar er ikke på listen.

Fra dag 7 kan turister bytte hotell og de kan også reise til flere steder, men de må bruke godkjente turoperatører som innehar et SHA plus sertifikat. En må ta flere covid-19 tester og om alle er negative skal en etter 14 dager være fri til å gjøre det man vil.

En må være vaksinert, ha en covid-19 test før avreise og flere tester under oppholdet, egen forsikring og COE (Certificate of Entry).

Det er ingen garanti for at barer og andre underholdningssteder tillates å åpne i oktober. Det kan også bli nye nedstenginger. Pattaya Move On kan like gjerne kalles Pattaya Dream On.
Pattaya, 5. september


Nye markedet i Soi Buakhao

The Viking

Nye markedet har åpnet som vanlig, men vis a vis av det gamle. Plassen er litt mindre, men har plass til det meste.

Gamle plassen er foreløpig brukt som parkeringsplass. Det ligger jo en del butikker og restauranter der hvor mange satt med en kopp kaffe eller brus for bare å se på alle folkene. Nå ser de jo bare biler og motorsykler.
Pattaya, 3. september


The Viking
Stort sett som før med samme dølle klær og T-skjorter, nips, ting og tang og annet ræl. Thaiene elsker jo å shoppe og noen av damene har jo svart belte i shopping.

Scandinavia Bar i september

The Viking

Scandinavia Bar savnes nok av mange, sågar slik at noen faktisk setter seg der selv om portene er nedrullet. Dessverre for tiden stengt og om kvelden er det bare et par, tre bikkjer der.

Barene er jo det som kommer til å åpnes sist så hvorfor ikke rive ned selve baren og gjøre det om til Scandinavia Restaurant? Erik er jo flink med mat og før nedstengingen var jo middagene hans veldig populære. Det er jo mange som husker de legendariske griseaftene. Det hadde vært noe det!
Pattaya 2. september


Markedet i Soi Buakhao

The Viking

Det populære tirsdags og fredagsmarkedet er flyttet over gaten der det tidligere var parkering. Så får en se om det er midlertidig eller permanent. Pattaya trenger jo enda flere hoteller så kanskje den gamle markedsplassen skal brukes til det.
Pattaya, 2. september


Ingen suksess for Phukets sandbox
The Viking
Her fra Patong Beach. Fortsatt regntid.

Kun 26400 turister har besøkt Phuket siden de åpnet 1. juli. Dette er langt under estimatene på over 100 tusen i løpet av tredje kvartal.

Phuket har også vært stengt for innenlandsturister samt at lokale smittetilfeller er langt over det de satte som grense. Grensene har hele tiden blitt flyttet og nå er det sykehuskapasiteten som monitoreres.

Turistene har oppholdt seg i snitt 11 - 12 dager før de reiste hjem. Mange har også benyttet sandkassen som en enkel måte å returnere til Thailand på.
2. september


Pattaya Beach i september

The Viking

Noen har åpnet igjen som her fra Pattaya beach. Flere duer enn folk, men det er en begynnelse. Restauranter tillates å ha spisegjester igjen og ikke med de krav som først ble stilt. De ville vært umulig å overholde uansett. Normal forsiktighet og smittevern vil nok være greit nok. Alkoholservering er fortsatt ikke tillatt, men hva som er i kaffemuggene er vel ikke godt å si.
Pattaya, 1. september


Copyright 2000-2024 The Viking, All Rights Reserved
På nett siden 1999 med informasjon og nyheter fra Thailand
Vikingpattaya