Årgang 25. Uke 21, søndag 26. mai 2024/2567
2008 På resa med Expats till Electrolux fabrik i Rayong

Efter en inbjudan från fabrikschef Roland Bomark till klubben, bestämde vi oss för att snarast ordna tid för ett besök, innan ännu fler av oss åker hem till Skandinavien.

Vi var 26 förväntansfulla medlemmar som åkte iväg en tidig morgon onsdagen den 19. mars i 2 minibussar och en personbil, Tyrone var kartläsare och visade vägen och Johna körde bilen.

Vid framkomsten var personalen med fabrikschefen uppställda och tog emot med dricka, kaffe och bröd.

Roland Bomark tog över och placerade oss i en större sal, där han gick igenom hela verksamheten med bildvisning och jag måste saga att det var mycket intressant.

Därefter var det studiebesök i hela monterings- och reservdelshallarna, medan produktionen var i full gång.

I detta industriområde (Rayong Industrial Land), har Electrolux 3 fabriker och det finns planer och mark för att bygga ut ytterligare.

I den fabrik vi var inbjudna till tillverkar man tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp och diskmaskiner för industrin, dvs. hotell, restauranger, sjukhus, tvätterier mm i hela värden.

Det kom naturligtvis upp frågor om personalens betingelser och det var intressant.

  1. Koncernspråket är engelska, vilket innebär att de som är dåliga i engelska får utbildning genom företaget på kvällarna efter jobbet.
  2. Två dagar i veckan finns läkare på plats på företaget och ger kostnadsfri behandling för de som så önskar och behöver av personalen.
  3. Dom anställda har fri sjukförsäkring och subventionerad mat.
  4. Lönen på fabriksgolvet ligger betydligt över genomsnittet för Thailand.
  5. Om jag minns rätt, så var det 77 anställda på fabriken varav 76 var Thailändare.

Man kan bara konstatera att Electrolux verkar sköta personalfrågorna med stort föredöme. Dessutom är säkerheten mycket omfattande, så jag kan förstå att personalen trivs mycket bra.

För en Skandinav känns det mycket bra att kunna berätta om utländska företag i Thailand som är ett föredöme i personalfrågor. Man får ju annars ofta läsa i Skandinaviska medier att nu flyttar det och det företaget ur landet, för att anställa människor som blir slavarbetare, vilket härmad med kraft kan dementeras.

Efter visningen erbjöds vi återigen förtäring, vila och lite fotografering.

Samtliga var mycket nöjda med besöket, även damerna som var med tyckte att det var intressant och ångrade inte en sekund att de följt med.

Efter en förnämlig insats av Electrolux anställda med fabrikschef Roland Bomark i spetsen tackade vi för en mycket intressant upplevelse och de som inte hade möjlighet att vara med kan jag bara beklaga. Vi kan bara hoppas att Roland ytterligare någon gång kan ha vänligheten att bjuda in oss till sin fina anläggning. Vi känner oss i alla fall lite grann som ambassadörer för Electrolux och det var kanske det som var meningen.

Efter besöket hos Electrolux så hade vi beställt lunch i en park i närheten, nämligen SUPHATTRA LAND, där en mycket delikat måltid bestående av ca 5 olika rätter intogs till en beskedlig kostnad.

SUPHATTRA LAND är annars en mycket stor park, där alla Thailands fruktträd finns representerade, men även gummiträd, orkidéodlingar, vindruvsodlingar, salladsodligar mm finns. Man kan åka runt i ett sk tåg som kostar 200 bath och tar 1,5 till 2 timmar, vilket de flesta gjorde, men då erbjuds man även provsmakning vid olika stationer av frukt, juice mm och man kan också köpa med sig frukt och vin hem. En helt fantastisk anläggning som vi har all anledning att återkomma med fler besök till.

Några av oss hade bråttom hem och Johna med 2 personer åkte ca 2 timmar före oss andra som ville åka runt i parken, men vad hände? Jo Johna (som bara har bott här i 20 år) körde vilse på väg hem! Vilket ledde till att man bara var ca 15 minuter före oss andra hemma, ja så kan det gå i Thailand. Alla fick ett gott skratt, men jag vet ju att Johna bjuder på den roliga incidenten.

Vi riktar ett stort tack till Electrolux, fabrikschef Roland och hans trevliga personal för en annorlunda och informativ dag i vårt semesterparadis!

Tyrone Milton
Skandinavien Expats Klubb Pattaya

PS Du som ännu inte är med i Expats eller deltar i våra utflykter, det är dags att komma med nu, vi lovar att du får mycket intressanta och spännande upplevelser. Så se fram emot en ny spännande säsong med utflykter och aktiviteter som startar i september igen. DS


The Viking
Detta var ännu en mycket trevlig dag i Skandinavien Expats regi.

2008 Bilder fra møte 23. februar

The Viking
Kurt presenterer sin bøker som også ble solgt på møte og salget gikk strykende.

The Viking
Per og hans kone, Yanisa eieren av BV Golf Tour & Travel som holder til på Jomtien i Soi 5, fortalte litt om sitt opplegg med turer
The Viking
Tyrone og Johna viste eksempler på underlaget for testament i Thailand.

2008 Expats gjestetalere 9. februar

The Viking
Tyrone og Johna presenterte noen av våre gjestetalere: Fra venstre ser vi Tyrone, Håkan, Darren, Miss Socorro, Oskar og Johna.

The Viking
Så kom dagens overraskelse, Håkan hadde med seg en meget kjent person nemlig artisten Göran Fristorp som er like kjent i Norge som i Sverige og som også pryder forsiden på foregående nummer av Thailands Posten. Er det noe rart at Tyrone smiler.

The Viking
Det ble fullt hus med 130 medlemmer og gjester med flott stemning i lokale.
The Viking
Miss Socorro fra Samitivej Sriracha Hospital viste bilder fra sykehuset og hva de kunne tilby av behandling og service med blant annet 60% rabatt for Expats på ulike helseundersøkninger.

The Viking
Oskar fra Baan Sabaijai presenterte så sitt nye opplegg for sine pasienter og viste bilder fra sitt nye byggeprosjekt med 20 leiligheter og rom.
The Viking
Håkan Wallenius fra Thailand Posten var siste mann ut som gjestetaler og fortalte litt om sine mange år i Bangkok og Thailand og hvordan han startet sin første avis med ”Rundt i Byen” i Bangkok i 1991.

The Viking
Johna orienterte om hjemforsikring og det var straks mange som meldte seg på til Inga på møte.
The Viking
Miss Socorro fra Samitivej Sriracha Hospital, hadde med personal som tok en liten sjekk opp på de som ville det og som vi ser var det mange.

The Viking
Her har vi noen av de som gjorde møte til interessant ettermiddag, vilken herlig gjeng.
2008 Expats på tur
The Viking

Et populært innslag i klubben er våre utflukter og nå gikk ferden til Classic Forest i Rayong/Ban Phe. Tidligere har vi vært i Baan Sarey, Mabprachan Lake, Skandinaviske kirken i Bangkok og nå nedover kysten til Rayong.

Vi var 18 personer som forventningsfullt ventet på bussen. Vi startet med å stoppe ved Silver Lake for å se den store Buddha som de har brukt laser for å tegne inn i fjellet, deretter fortsatte vi noen 100 meter til Silver Lakes vingård hvor man dyrker vindruer, Naturligvis passet vi på å smake på vin og kjøpe med oss litt ”god-saker” hjem.

Vi forsatte videre til den 1 mil lange badestranden i Ban Phe, hvor vi også kjørte gjennom den lille landsbyen som er mest kjent for sin ferjeforbindelse til Koh Samet.

Så gikk ferden til endestasjonen Classic Forest, et flott sted med en eksotisk restaurant hvor de har underholdning om kvelden og et eventyrlig miljø og atmosfære. De har et rikt fugleliv med svaner som hovet attraksjon og selvfølgelig fisker av alle variasjoner i store dammer, som vi passet på å spise opp en god del av. De har også tatt vare på gamle trær og det er en artig opplevelse å se.

Kort sagt en flott og trivelig dag hvor våre Expats venner virkelig satte pris på turen og ikke minst skaffet seg nye venner.
Tyrone


The Viking
Expats gjengen med Tyrone bak kamera.

The Viking
Margareta og Gunilla på shopping i Silver Lake.
2008 Expats på tur til Mabprachan

Visning mabprachan

Fremme på Mabprachan Garden Resort, hvor de fleste husene allerede er bygd ferdig og det var en glad gruppe som gikk igjennom visningshusene og praten gikk livlig med ett ektepar som allerede har flyttet inn.

Etter visningen på Mabprachan ble det en liten tur opp til Siam Golf & Country Club hvor fikk se området hvor den nye 27 hullsbanen skal ligge og selvfølgelig den nyrenoverte 18 hullsbanen, og så kom dagens høydepunkt en herlig lunsj på Khun John's Restaurant ved Mabprachan sjøen på riktig Thai vis, det kom inn retter etter retter og jubelen sto i taket, men alt gikk ned og alle var enige om at bedre lunsj hadde de aldri fått.

Etter lunsj på veien hjem, kjørte vi innom et helt nytt område Permsub Garden Resort som har byggestart i løpet av 2008.

Her er det også muligheter for investorer til å være med fra start og dette måtte vi ta opp i klubben som de sa, med utfyllende informasjon om hva dette innebærer.

Alle var enige om at dette var en herlig dag og kunne tenke seg og være med på neste utflukt.
Johna


The Viking
2007 På visning med Nordic Group

På møte 17. november presenterte vi en av Expats nye hovedsponsor, Nordic Group som er den største skandinaviske utbygger i området og eventyret Nordic. De inviterte også på visning til sitt nye prosjekt i Baan Saree med påfølgende lunsj dagen etter og det var 18 personer som straks meldte seg på.

Det ble en fin tur, som startet fra Green Tre Pub og Restaurant kl. 12:00 etter at alle hadde fått i seg en sen frokost.

Vel fremme i Baan Saree ble det omvisning på det flotte anlegget hvor det også skal bli et nytt helsesenter i samarbeide med det thailandske helsevesen og Pattaya International Hospital. Det blir fast legesenter, innendørs oppvarmet svømmebasseng som skal holde 35 grader, fysikalsk behandling, restaurant osv. bygd opp etter skandinavisk mønster og med delvis skandinavisk personell.

Det var tydelig at medlemmene i klubben ble imponert av de flotte husene som allerede er ferdig og byggetrinn 1 med 60 bungalower er så godt som utsolgt så nå starter byggetrinn 2.

Etter visningen spanderte Nordic lunsj på en fiskerestaurant i den lille fiskerbyen Baan Saree og det ble bestilt inn på riktig Thai vis med 8 forkjellige fiske og skalldyrsretter og alle var enige om at dette smakte aldeles nydelig og som en sa, dette er jo lunsj og middag på samme tid.

Det er første gang klubben har arrangert sånne visninger, men med den inntressen som ble vist vil vi gjenta besøket både på Baan Saree og andre prosjekter i Jomtien/Pattaya området, så på møte 15. desember tar vi en ny påmelding og utflukt.
Johna


The Viking
Noen av klubbmedlemmene ved ankomst til Nordic’s nye prosjekt, hvor det også blir helsesenter.

The Viking
Det var helt tydelig at inntressen var stor når Tore fra Nordic forklarte hvordan det skulle bli når hele prosjektet var ferdig og man kunne ikke bli annet enn imponert når man gikk inn i både leiligheter og bungalowene som var ferdig bygget.
På bildene under ser dere tidsangivelse, men den viser norsk tid

Mange som er interessert i å være med på våre utflukter syntes vi dro av gårde litt tidlig, men vi kan berolige dere med at klokka på bildene viser norsk tid. Vi har tenk å starte neste tur ved 11 – 12 tiden Thai tid så man ikke skal måtte gå opp med solen og det er litt mer behagelig når man er på ferie.


The Viking
Vi ser her fra baksiden av Bungalowen med stor terrasse og utsikt til den nye kanalen.
The Viking
Fra master soverommet.

The Viking
Fra kjøkken og spisestuen.
The Viking
Her ser vi det ene leilighetsbygget hvor det blir leiligheter i 2 etasjer som skal stå ferdig om ca. 2 måneder.

The Viking
Her venter sultne skandinaver på maten, og for mange var det en ny opplevelse med thairetter som vi ikke har på hjemlige trakter og godt var det.
The Viking
En liten pust i bakken for Johna, Tore og Kjell hvor vi planlegger hjemreisen til Jomtien.
Copyright 2000-2024 The Viking, All Rights Reserved
På nett siden 1999 med informasjon og nyheter fra Thailand
Vikingpattaya