Årgang 25. Uke 21, søndag 26. mai 2024/2567
Resebrev från Cambodia
The Viking

Första veckan i december i år besökte jag Siem Reap för att i första hand besöka Angkor Wat templen, ett reportage om det kommer senare. Då jag var ute på en tur i staden märkte jag ett hotell som hette Soria Moria. Namnet verkade på något sätt bekant, men jag var tvungen att använda Wikipedia för att komma på vad orden stod för.

Folkeeventyr!
Enligt Wikipedia (och Kristin Hansen här nedan) kommer namnet Soria Moria från norska "folkeeventyr" som publiserades mellan 1841 och 1844. Handlingen om en ung hjälte som reser mot ett glimrande slott har inspirerat norskt kulturliv ända sedan böckerna kom ut. Nämnas kan exempelvis:

Soria Moria biograf i Oslo, kulturslottet Soria Moria Slottet i Torshov, Soria Moria Hotell i Oslo och sedan 3 år tillbaka i tiden.

Soria Moria Hotell i Siem Reap!
Lyckligtvis fick jag kontakt med Soria Morias direktör Kristin Holdo Hansen och ställde lite frågor till henne:

Pentti: Hur kommer det sig att du och din samboer Ken Oishi fick iden att kalla ett Hotell för Soria Moria och för det andra att lägga det i Siem Reap?

Kristin: At vi endte opp i Siem Reap var en ren tilfeldighet egentlig. Da jeg kom hit første gang i 1999 på en studietur i Sørøst Asia hadde grensene nettopp gjenåpnet etter flere tiår med krig og politisk ustabilitet. Det var få turister og landet var ekstremt fattig og lite utviklet. Men det var noe helt spesielt med landet, og jeg forelsket meg hodestups. Ikke i en person, men i landet; kulturen, maten, den gode atmosfæren og de vennlige og gjestfrie menneskene. Det var heller ingen tvil om at Angkor Wat en dag skulle komme til å bli en stor turistattraksjon, og ideen om å starte et hotel her var veldig lokkende for unge hotellfagsstudenter.


The Viking

Det ble først med et gjestehus, som åpnet i 2002. Dette var jeg med på å starte sammen med en del av dem jeg hadde vært på studietur sammen med noen år tidligere, og min bror Thomas. Jeg ble snart involvert i flere utviklingsprosjekter og følte meg mer og mer knyttet til landet, og synes det var fint å kunne knytte businessen opp mot det å bidra til hjelpe lokalsamfunnet på forskjellige måter.

Her traff jeg min samboer Ken, som driver den veldedige organisasjonen NEDO, og sammen startet vi Soria Moria Boutique Hotel som åpnet i 2007.

Hvorfor vi kalte hotellet Soria Moria, det var det flere grunner til.

Det finnes nå utallige hoteller og gjestehus i Siem Reap, og en stor del har "Angkor" i navnet sitt. Det ville kanskje jeg også ha tenkt på om det ikke var for Angkor Holiday, Angkor Paradise, Angkor Village, Angkor Resort, Angkor Star, Angkor Diamond, Angkor Apsara, Apsara Angkor, Prince d Angkor, Princess Angkor, osv. osv. osv.

Det er ganske forvirrende for turister, og det oppstår faktisk endel komiske situasjoner med turister som har problemer med å finne tilbake til hotellet sitt sent på kvelden dersom de ikke har tatt med seg et visittkort fra hotellet. Det ar faktisk hendt at turistpolitiet har måtte gå rundt fra hotel til hotell for å sjekke gjestelister.

Soria Moria er et gammelt norsk folkeeventyr, og vekker nok litt nasjonalfølelse, iallfall gjenkjennelse, hos de fleste nordmenn som er ute og reiser i det store utland. Men i tillegg til å skille seg ut fra alle "Angkor Hotellene", og å være et norsk navn, har det også en annen betydning. Soria betyr "solen" på Sanskrit, og kan derfor lett forstås av de som snakker språk som avstammer fra Sanskrit (Khmer, Thai, Lao, Indisk, Burmesisk.


The Viking

Pentti: När jag i all hast besökte Soria Moria kunde jag se att rummen och hela hotellet var smakfullt inrett. Har du tidigare erfarenhet från Hotell branchen? Eller liknande?

Kristin: Ja, jeg har tidligere endel erfaring innen hotel og service bransjen. Min far er kokk og hadde eget catering firma, så jeg har vært med på å jobbe i selskaper så lenge jeg kan huske. Jeg hadde læretiden min i resepsjonsfag på Clarion Collection Hotel Atlantic, i Sandefjord.

Da jeg var ferdig med lærlingetiden min vikarierte jeg som bookingsjef en periode før jeg flyttet til Australia hvor jeg studerte til en Bachelor of Business Tourism and Hotel Management. Mens jeg var i Australia jobbet jeg både på Sydney Operahouse og Captain Cook Cruises, og var heldig å få jobbe i VIP suitene under Sydney Olympic Games 2000.

Da jeg først kom til Kambodsja var jeg som tidligere nevnt med på å starte et gjestehus i Siem Reap som jeg drev i noen år før jeg reiste tilbake til Sydney for å gjøre ferdig en Masterutdannelse i International Business.

Pentti: Det finns mycket att läsa (på engelska) på websidan:www.thesoriamoria.com Men kanske du vill vara snäll och berätta lite för läsarna om vad som står där på Norsk!

Kristin: Kambodsja er et fasinerende og mangfoldig land, rikt på kultur og historie, gjestfrie og vennlige mennesker. Her kan man i tillegg til de majestetiske Angkor ruinene oppleve flytende landsbyer, avsidesliggende landsbyer, jungel, regnskog og fossefall. Sør i landet finnes kritthvite sandstrender og krystallklart vann.

For de litt mer eventyrlystene er det mulighet for helikopterturer og varmlufts ballong over Angkor Wat, eller det frister kanskje med jeep og motorsykkelturer utenfor allfarvei, eller en ridetur på hest gjennom rismarkene.

For de som ønsker avslapning finnes mange flotte spa og massasje steder og det er gode shoppingmuligheter.

Pentti: Tusen tack till Kristin för väldig god information, jag kan bara tillägga att jag själv fick ett mycket gott intryck av cambodianer under mitt korta besök och jag kommer definitift att resa tillbaka och kommer isåfall boka in mig på Soria Moria.


Copyright 2000-2024 The Viking, All Rights Reserved
På nett siden 1999 med informasjon og nyheter fra Thailand
Vikingpattaya