INNHOLD Årgang 21. Søndag 31. Mai 2020  [ 816 ]  
Thai Food Festival Bergen 13. Juni 2015
Inngangsportal til “Lille Thailand “ for en dag.
For annen gang ble denne mat og kulturfestivalen arrangert i Bergen i regi av Thaiforening Hordaland og Norsk Thaifremme.

Det var nesten på dagen ett år siden det hele begynte. Oslo har hatt thailandsk mat og kulturfestival i flere år og thaiene bosatt i Hordaland kunne selvsagt ikke være dårligere.
Det skulle bare mangle!

Styreleder Orawan Meji var oppstarter og primus motor her i Bergen i fjor. Hun dro det hele i gang sammen med medlemmer i Thaiforening Hordaland og Norsk Thaifremme. Det ble en stor suksess. Ja, så stor at det var liten tvil om at dette skulle gjentas i 2015. Og slik ble det – til glede for alle - både thaier og norske.

The Viking var som vanlig til stede - der det skjer, når det skjer - litt selvskryt må man kunne tillate seg…

Artikkelen fortsetter under bilde…


Glade medhjelpere sammen med primus motor Orawan Mejia til høyre i bildet.
Arrangementet er et samarbeid mellom Thaiforening Hordaland og Norsk Thaifremme.
Dette var altså 2. gang at Orawan Meji og hennes entusiastiske hjelpere, og da menes ikke bare styrene i de to organisasjonene men også innsatsen i alle hjemmene hvor det har blitt gjort allehånde forberedelser gjennom to døgn, forteller Orawan med et smil uten det minste tegn på tretthet i ansiktet! Siden dette er 2. gang festivalen arrangeres kan man nå begynne å kalle det en tradisjon – for slik er det i denne byen!

Overskuddet (salg av mat) går til fattige barn i Thailand.

Fremmøtet av et forventningsfullt publikum var upåklagelig, klokken er 13:00 og folk begynner å strømme til for å få en følelse av varmere strøk og eksotisk, smilende miljø – og ikke minst, den berømte maten fra Smilets Land!

Artikkelen fortsetter under bilde…


Folk er begynt å benke seg, thaier og norske side om side.
Det går mye i forskjellige nudelretter i tillegg til mange varianter av pølser og diverse grillet mat på pinne.
Gode venner og bekjente av The Vikings utsendte hygger seg sammen.
Fra venstre i bildet:
Rungraporn Sirikit , Jakraphan Plianphon, Wirangrong Lata, og Klonkawee Prathumsrika.
I forhold til 14. Juni i fjor var været i år bare nesten perfekt. Det tilstrømmet imidlertid sultne og nysgjerrige hele tiden og unge og gamle med og uten barn benket seg sammen og nøt fersklaget thaimat.
Veldig gledelig, ikke minst fordi på denne dagen, som i fjor er det en annen stor feiring i Bergen, nemlig selveste Torgdagen hvor - Bymann og Stril møtes - og som er en sterk konkurrent om publikum.

The Vikings utsendte klarte også denne gang å bli tilbudt gratis mat ved å vise frem sitt kort. Dette forretningskortet er nesten magisk…

Chili, i maten, en nytelse for de fleste, en skrekkopplevelse for andre.
The Vikings utsendte hører til den siste kategorien. Smaksprøven som så pen ut, og luktet så deilig, medførte betydelige hoste og nyseanfall, snørr (bergensk: snått) og tårer rant i strie strømmer. Men man smilte tappert og ble tørket med servietter av kokkens omsorgsfulle og lett bekymrede assistent. Men rundt en sitter det familier og venner og koser seg med mat og drikke så det er vel bare en svakhet med meg.

Artikkelen fortsetter under bilde…


En av de mange matstasjonene på Thai Food Festival ble representert ved den stadig smilende Ganda som i frenetisk tempo tilberedte de spennende matrettene. Her er det Phadthai som tilberedes, denne gang scampivarianten.
Hun virker veldig profesjonell, men så driver hun også sin egen thairestaurant i det daglige.
Man kan ikke være i et thailandsk bespisningsmiljø uten også å la seg glede av kunstnerisk utfoldelse basert på frukt. Det var nesten vanskelig å komme til for ”alle” skulle filme og vise resultatet til utøverne på sine nettbrett.
Rundt omkring på Festplassen for å føle på stemningen.
Små hvite telt hvor maten tilberedes omkranser Festplassen. Ute på selve plassen benker folk seg og nyter stemningen, deilig fersklaget mat, solen som titter frem regelmessig og som nå varmer, utsikten til Bergens hellige fjell Ulriken, Lille Lungegårdsvann med fontene og gakk gakker, og Fløyfjellet som har rukket å vise seg i sin grønnkledde skrud.
Som lydkulisse - klirring av kasseroller fra de mange små kjøkken, thaiens trivelige verbale gode humør og latter.
Og ikke å forglemme - det å se hva thaiene kan lage av kunstverk med frukt for å gjøre gleden ved god mat enda sterkere.

Stor takk til Thaiforening Hordaland v/ styreleder Orawan Meji og Norsk Thaifremme for at de lar oss få ta del i Thailands matkultur og glade væremåte. Vi er allerede begynt å glede oss til neste år. Og i det fjerne høres buekorpsene, akkurat som i fjor. Tradisjon på tradisjon!

For The Viking – Otto