INNHOLD Årgang 21. Søndag 31. Mai 2020  [ 772 ]  
Pattaya er i stadig endring, men noen steder er det fremdeles stabilt…
Pattaya 28. februar 2014.
Vår nye serie, tilbake i tid…
The Viking har tidligere besøkt frisørsalongen i Soi Yamato hvor tiden har stått nesten stille siden de startet for 27 år siden.

Vandrer du rundt i gater og Soier her i Pattaya vil du oppdage at mange av de gamle, sjarmerende, litt slitne, koselige etablissementene litt etter litt enten er forsvunnet eller har fått nytt moderne interiør, men samtidig har de mistet litt av sjelen, syntes jeg.

Men heldigvis er det fremdeles noen som holder stand og ikke bryr seg så mye om å være fancy og moderne. De har sitt konsept og kundegrunnlag fra mange, mange år tilbake.

Et slikt sted er baren ved navn The Den Bar som ligger i Soi 13/3.
Eieren, Mr. Les som er fra Liverpool landet i Pattaya for 16 år siden etter mange år som bygningsarbeider i Tyskland!

Han åpnet baren The DEN Bar for 16 år siden. Her er det virkelig brunt og gulnet. Ingenting er endret siden åpningen i 1998.
Veggene er dekket av gamle bilder fra amerikanske flåtebesøk og pengesedler som gavmilde gjester har donert i årenes løp.

Artikkelen fortsette under bilde…


Her The Big Boss, Mr. Les i sin The Den Bar.
Her sitter han hver dag - kveld og natt og har full kontroll.
Mr. Les forteller at han i tillegg til baren har fire rom ovenpå i samme hus, to rom for familien og to rom for utleie. Tidligere har han også drevet en Go Go bar og et gjestehus her i Pattaya.

The Viking spør om hvordan forretningen går for tiden og Mr. Les forteller engasjert:
Før i tiden var de amerikanske flåtebesøkene bunkret i Pattayabukten, det er det slutt på, nå oppholder de seg i Sattahip, og det berører antall besøkende negativt.
Selv store øvelser som ”Cobra Go” genererer ikke så mye besøkende lengre. I tillegg merkes de økonomiske problemene i Europa godt.

Det kompenseres dessverre ikke av en kraftig økning av turister fra Asia, India, Korea, Kina og Japan, men disse går bare i grupper, bruker lite eller ingenting på bar. Han mener at turisme fra Europa, USA og Australia til Pattaya er gått ned med 70 % i løpet av de siste fem år.
Russere er også en veldig voksende gruppe, men heller ikke de er typiske bargjester.

Artikkelen fortsette under bilde…


I årenes løp har mange gjester donert sitt lands pengesedler som takk for en hyggelig kveld og natt ut i de små timer. En tradisjon som man finner mange steder i verden.
I denne baren har nok sedlene oppnådd alderens patina.
Før var amerikanske flåtebesøk en kjærkommen inntektskilde, og her i The Den Bar er vegger dekket med minner fra denne tiden.
The Vikings utsendte lurte på om han kunne sende forarbeidet til artikkelen i The Viking for godkjennelse – billedmessig selvsagt – på mail.

- Da var svaret klinkende klart fra Mr. Les:
Her er intet Internett, jeg har ikke mobiltelefon, ingen av damene som jobber her har lov å sitte og leke med sine smarttelefoner eller nettbrett, de skal ta seg av gjestene så de føler seg velkommen og får lyst til å komme tilbake, basta!

Min ”mobiltelefon” er denne sa han med glimt i øyet og pekte på bilde under:

Artikkelen fortsette under bilde…


Kommunikasjonssenteret i baren.
Mr. Les er veldig klar: ”Internett will kill the bars!
The Vikings utsendte ser poenget – egen erfaring!

Baren har et rikholdig utvalg av drikkevarer, men er du av sorten som spør etter årgangsvin, en passe kald Chablis eller en pen paraplydrink, da er du på feil sted!
Her, en glad gjest og ansatt som ønsker The Viking velkommen tilbake.
Nå sier The Viking farvel til The Den Bar og takker for all imøtekommenhet.
For The Viking – Otto.

Følg med i vår serie – Tilbake i tid.
Har du ikke lest historien om SAKUL BEAUTY SALON.
Her har vi ikke falt for fristelsen til å investere i fancy interiør og dillet Spa tilbud. Her vet du akkurat hva du får og vi har overlevd i 27 år.
Våre hypermoderne konkurrenter varer stort sett to - tre år før de forsvinner igjen - sier unge Arisa Posalad som er yngste utøver i denne familiebedriften som ellers består av mor og tante.
Les mer her...