INNHOLD Årgang 21. Søndag 31. Mai 2020  [ 732 ]  
Så feiret vi Loy Krathong 2014
Barna har på seg sine nasjonaldrakter og danser gjerne seg frem gjennom gatene.
Ja, hva er egentlig Loy Krathong, for dere som ikke har lest det tidligere i The Viking er det kort fortalt!

Loy Krathong feires ved fullmåne i november så dagen kan skifte litt fra år til år. I år er det 6. november.

Dagen eller dagene, markeres over hele Thailand og mange steder feires Loy Krathong over flere dager. Loy betyr å flyte og Krathong er en liten flåte som er laget av blader fra banan-treet flettet rundt ei 3-4 cm skive av banan tre.

Bladene blir skåret og flettet slik at krathongen ser ut som en lotus blomst. Krathongen har stearinlys, tre røkelses pinner, noen blomster og en eller flere små mynter, normalt ikke mer enn fem Baht.

Som med så mange tradisjoner her i sør øst Asia, Loy Krathong har også sin opprinnelse i India. Loy Krathong er en takke fest til vanngudinnen, Mae Kongka.

I måneskinnet tennes lyset og røkelsespinnene og så settes fløten ned på vannet mens en ytrer et ønske, og så dyttes flåten ut i havet, elva eller vannpytten. Krathongen tar med seg gamle synder, uflaks og ulykker ut i vannet og det er jo en kjempegrunn til å lage en liten fest siden alle sorger og bekymringer flyter bort.

En misse konkurranse er også en viktig del av Loi Krathong festivitetene. Kåringen av årets Noppamas Queen er til ære for Noppamas som var en av favorittdamene til Kong Lithai i Sukhothai for ca 700 år siden. Noppamas skal visstnok ha vært den første til å lage og sende en krathong ut i vannet, eller ned elva som de gjør i Sukhothai.

Det må også nevnes at de som kommer fra Chiang Mai og Chiang Rai selvfølgelig hevder at nord Thailand har de absolutt største og beste festiviteter under Loy Krathong. Men, vi vet att den flotteste og største Loy Krathong festen er i Pattaya!
Johna