INNHOLD Årgang 21. Torsdag 28. Mai 2020  [ 565 ]  
Bruktbil, neida Tuk-Tuk!
På jakt etter brukt Tuk-Tuk, denne jakten tok oss til Sriracha litt nord for Pattaya, der brukes Tuk-Tuk som taxi slik som i Bangkok og andre byer, her nede i Pattaya får man ikke bruke disse tre-hjulingene som taxi.

Her i Pattaya er det Baht-taxi som er transport middel nr.1. De sluker jo masse mennesker på hver tur, så de er rimelige og effektive.

Vi dro avsted til Sriracha og det er ikke så ofte man tar turen dit, det er egentlig litt synd for det er en koselig liten by, som for det meste er et brukt som utfluktsted for Bangkok thaien.

Brukt Tuk-Tuk skulle finnes her i Sriracha så vi stoppet med en Tuk-Tuk taxi holdeplass for å finne ut av steder som hadde disse for salg, det visste de selvfølgelig og vi tok avsted i leid Tuk-Tuk.

Vi freste rundt både på motorvei og småveier, det var nok det beste å leie en for med bilen hadde vi ikke klart å finne frem hit på egenhånd, det er helt sikkert, endelig fremme på plassen var det produksjon av Tuk-Tuk, ikke utsalg av brukte, men det var jo moro å se det også selvfølgelig.
Motor og understell var det jo moro å studere på nært hold når de bygger fra bunden av så vi fikk litt info der og det er jo alltid bra.

Tilbake på Tuk-Tuk holdeplassen traff vi en eldre sjåfør og han forklarte oss veien til en som hadde noen brukte til salgs så vi tok bilen denne gangen, det var ikke så langt unna og vår sjåfør fant raskt dette stedet.

Her var det Tuk-Tuk som var interessante for oss, disse var svært fint oppfiksede eksemplarer og selv om fargene ikke var de peneste så er det ikke det største problemet og lakkert en slik liten doning.

Den vi falt for var for tiden rosa selvfølgelig så lakkeringen var det første på arbeidslisten hvis det skulle bli handel på denne, men det var automatgir og den går på gass (LPG) noe som gjør at du senker driftskostnadene på drivstoff med nesten 2/3 og det gjør aldri noe, pluss det er mer miljøvennlig når det gjelder utslipp.

Dette er noen kjekke små doninger de er lettkjørte og de er behagelige å bli transportert i, så får vi bare se om det blir noe handel, moro var det lell.
Bjørn

Artikkelen fortsetter under bildene!


På rekke å rad på holdeplassen og venter på tur.

Ramma er ferdig lakkert og motor på plass.
Fabrikken produserer på løpende bånd
og vi utlendiger har blitt store kunder.

En vanlig Tuk Tuk i trafikk i Sriracha.
En litt finere Limousine utgave, mye brukt på hoteller.

Denne har vi kalt for Sweetheart da den brukes til å kjøre skolebarn.
Historien om Tuk-Tuk i Thailand...
Kjøretøyet som er kjent som Tuk-Tuk har sin opprinnelse i Japan av Daihatsu og det var Thailand som gikk inn i produksjon av disse kjøretøyene mange år senere.
En Thailands bygget Tuk-Tuk koste mellom 95 000 og 150 000 Baht.
Så vidt vi vet er det ca fem, seks større produsenter av Tuk-Tuk i Thailand.

Den opprinnelige Thai Tuk-Tuk finnes mange steder i Thailand, de fleste opererer som en åpen taxi, oppkalt etter lyden laget av de små to-takts motorer.
Tuk-Tuk finner du mest av i Bangkok og noen turistområder, da gjerne rundt markeder, eller de kruser i gatene etter kunder. Det er vanlig å se 4 eller 5 personer i en Tuk-Tuk, for eksempel studenter på vei hjem fra skolen, eller en enkelt person leier en Tuk-Tuk alene for å få esker og poser hjem fra markedet.

Besøkende til Thailand er vanligvis svært interessert og nysgjerrig på Tuk-Tuk.
Turister blir ofte sett når de tar bilder av en Tuk-Tuk, så de kan fortelle historier når de kommer hjem om sine erfaringer med den sjarmerende lille maskinen.

Tuk-Tuk kom til Thailand for over 50 år siden, utvikler seg som en motorisert slektning av rickshaw. De første Tuk-Tuk fikk sitt navn fra den ganske grove lyden av en singel takts motor og hadde en karakteristisk summing når de kjørte, "tuk-tuk-tuk-tuk-tuk" lyden ble en velkjent lyd til mange som trenger rask og praktisk transport i Bangkok og siden har det blitt det kjente navnet.

Men, Tuk-Tuk har forbedret sin teknologi og kvalitet gjennom årene, samtidig som den fremstår som en av Thailands mest gjenkjennelige og identifiserbare symboler.
Nå kan man få automatisk gir, dører, sikkerhetsbelter, air-condition, og mye mer, avhengig av hva kunden krever.

Mens Tuk-Tuk er mest brukt til transport av passasjerer, har mange industrielle bruksområder for kjøretøet innledet en dramatisk endring som innarbeides i ny design og flere modeller. Den relativt lille størrelsen på Tuk-Tuk gjør at den lett navigerer i små smug og mange firmaer utnytter dens smidighet og liten svingradius.

Noen av dagens modeller, drevet av en 550 CC japansk laget motor, er i stand til å bære en nyttelast på 1000 kilo. Kundene har brukt Tuk-Tuk for transport av varer i fabrikker, distribusjon av varer og produkter i regioner som har svært smale veier, og selvfølgelig transport av gjester fra hoteller osv.

Med dette sier vi farvel til Tuk-Tuk og husk, spenn fast sikkerhetsbelte!
The Viking

© Kopiering av materiale fra The Viking Pattaya, for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale!