INNHOLD Årgang 21. Torsdag 28. Mai 2020  [ 503 ]  
Denne julens store sjokkerende opplysning
Julenissen er tyrker!
Så til historien, hel og uforfalsket.

Det skjedde i de dager da dagens Tyrkia var kristent. Og denne historien, som skal være sann stammer fra en gang på 300 tallet.

Det var i Myra i Lykia som ligger ved den lille byen Demre i Tyrkia, ca 3 timers busstur fra det vel så kjente Antalya den fromme biskopen Nikolas utøvde sin gode gjærning.
Legenden om fromme Nikolas sier at han arvet en stor formue etter sine foreldre. Og denne formuen skal han ha delt ut til de fattige, fiskere, skopussere, ugifte jenter og bruder. Kjøpmenn, barn, steinhoggere, tyver og ølbryggere.

Og med biskoper som de fleste av oss skal vi forlate denne jammerdal. Men forskjellen på meg og deg og Biskop Nikolas var at han ble kanonisert – fikk St. for navnet sitt og ble St. Nikolas. I tillegg ble han utnevnt til skytshelgen for disse fiskere, barna, skopusserne og så videre i tillegg til skytshelgen for flere land og for trygge reiser, og viktig for denne historien, Hugenotter og byen Amsterdam!

Folk i Amsterdam kalte han Sinterklaas og beholdt navnet i mange hundre år. De dro det og med seg over Atlanterhavet hvor de etablerte New Amsterdam. En by som vel er mer kjent i dag som New York.

Og som vi alle vet er ikke amerikanerne særlig beskjedne.
Sinterklaas ble etter hvert til Santa Claus og det med god hjelp av Coca Cola.
De laget et reklamestunt i 1931 hvor en rund og god Sinterklaas – Santa Claus som gir gaver til barn og verdig trengende.

I Norden har vi jo hatt våre egne nisser. De som hadde som kjent tilhold på låven, "Fjøsnissen".
Men de ble ganske kjapt fordrevet av den mer profesjonelle Amerika nissen. Julenissen.

Så skal du til Tyrkia så send en varm tanke til den gamle biskop Nikolas - Julenissen er tyrker!
Riktig God Jul.
Stig