INNHOLD Årgang 21. Søndag 31. Mai 2020  [ 464 ]  


Livet på stranda
JOMTIEN BEACH: Et eget liv leves på stranda. Her bader man, soler seg, spiser eller man handler.
Tekst/foto: Thailandfrelst Randi Irene Losoa

Sjøen i området er ikke akkurat det reneste vi har sett. Grumsete hav og enkelte dager; søppel. Men kystområdene i Finnmark er verre; her finnes alt fra enorme trålposer, digre drivtømmerstokker og til alskens skrot i flomålene. Derfor tåler vi godt litt plast og en og annen død ”gullfisk” på Jomtien Beach.
Vi brukte strendene og sjøen hver eneste dag. Og merket ingen ubehag verken her eller der, men priste oss derimot lykkelig for havbrisen i stekende hete.

Madame, madame
Strandsonen rett nedenfor Soi 4 ble vårt sted. Det er antakelig tryggest å holde seg til samme sone slik at familiene som driver den blir kjent med oss, yter service og holder et øye med saker og ting. I de europeiske turistdestinasjoner kan man overhode ikke forlate solseng og medbrakte saker. En må alltid bli igjen for å passe på. På Jomtien Beach følte vi oss fullstendig trygg for lysskye elementer, enda patruljerer selgerne fluktstolene hele dagen. Men også disse fant vi ut, består av ærlige, rederlige og hardt arbeidende mennesker.
Undertegnedes med-solbader og venninne mener det er fantastisk sjarmerende med strandselgerne.

- Madame, madame lød forlokkende i hennes ører og innbød til shopping uten at hun behøvde å anstrenge seg.
Her kunne Madame skaffet seg alt fra merke-solbriller til lommebøker, belter, kjeder, stearinlys og you name it. Snart fikk vi, takket være Madames engasjement, vår egen, glade fruktleverandør, Mr. Lwan eller Loan og en fast smykkeleverandør.
Madame kunne bestille smykker; perlekjeder som for eksempel måtte passe til armbåndet hun hadde kjøpt dagen før. Madame gjorde avtaler med selgerne om at det og det ville hun ha og de holdt ord. Hun fikk til og med kreditt av frukt- å kokosolje selgeren!
Hun prutet og prutet, på engelsk, norsk, samisk og finsk, skrev i sanda, brukte kalkulator, argumenterte, diskuterte og fikk nesten trumfet igjennom viljen sin hver eneste gang!

Jo da, Madame fra Finnmark ble populær blant selgerne. Etter bare noen dager ble artikkelforfatteren ignorert, selgerne gikk resolutt og med stø kurs for den shoppeglade norske Madammen.
Strandselgerne patruljerer stranda hele dagen.


Motorisert ferdsel
Alle tiggere og stakkarer fikk penger av Madame, og klarte de ikke å slepe seg til fluktstolen hennes i sola, så løp hun etter dem med sedlene i handa. Helt til den dagen Madame fikk vite at den funksjonshemmedes familiemedlemmer sto parkert et stykke unna, lent mot en av de fine blanke, nyere firehjulstrekkerne - som Madame hadde beundret og ønsket at hun hadde hjemme i snørike Finnmark. Da ble det delvis slutt på Mor Theresa-virksomheten hennes.
Maten som selges her, er vi litt skeptisk til. I fjor kjøpte vi, og overlevde uten mageonde. I år; noen friterte reker og vårruller forårsaket litt uro. Frukt kjøpte og spiste vi daglig.

Jo da, legger man godviljen til så er det sjarmerende med selgerne og andre som patruljerer stranda fra morgen til kveld.

Men alt er ikke bare velstand på stranda i Jomtien Beach. Hadde artikkelforfatteren hatt medbrakte barn, så ville hun ha funnet er sikrere badested, det fins mindre skjermede områder.

Den motoriserte ferdselen foregår nesten helt oppe fra flomålet og er foruroligende.
Vannskuterne går i sikksakk mellom badende og mange ganger er det vel bare ren, skjær flaks at ingen blir et hode kortere. På dette området er spanjolene strikse, til og med sykkelbåt-trafikken foregår godt utenfor badeområdene.

En annen sak er veien, Jomtien Beach Road, som man må krysse for å komme ned til stranda.
Gangfelt? Glem det og hold heller et øye med trafikken og smett over så snart det oppstår en ledig ”lomme”. I Finnmark har vi flotte veier, trafikk tettheten liten, derfor fortonet trafikken seg skremmende. Det hendte at butikkfolkene på hjørnet i Soi 4 måtte forbarme seg over oss og lose oss trygt over gata.

Mopedkjøring må også være regelrett livsfarlig. I fjor var vi vitne til en alvorlig ulykke i løpet av ferien, i år to, samtlige med turister innblandet. Det kan helt sikkert lønne seg å ta moped-advarslene fra reiseselskapene ad notam, det kan bli en farlig og komplisert affære å innblandes i ulykker med personskader.


Jo da, Madame fra Finnmark ble populær blant selgerne. Her er Madame i ferd med å prute ned Polaroid solbriller fra 2000 til 1200 Baht.