INNHOLD Årgang 21. Søndag 31. Mai 2020  [ 454 ]  


Vi er Thailand - frelst!
Vårt første møte med Thailand fant sted i 2009. Nå er ferie nummer to avviklet og vi kan slå fast at de kjente europeiske, oppbrukte turistdestinasjonene har lite å stille opp mot Thailand.

Tekst/foto: Randi Irene Losoa
Fjorårets ferie foregikk i februar og mars, 23 dager. Vi reiste av nysgjerrighet og nærmest på måfå, det vil si; flybilletter til Bangkok og fire første døgn på et hotell med store bassengarealer i Jomtien ble bestilt.

Vi fant imidlertid snart ut at bassenget var en unødvendig fasilitet og kostnad, der ble det for hett og med stranda 100 meter unna valgte vi å skifte hotell. Vi fant tilfeldigvis fram til Stefans Guesthouse i Soi 4. Der ble resten av oppholdet tilbrakt. Og der tilbrakte vi, et reisefølge på tre voksne fra Finnmark, årets fire ukers ferie fra 17. februar til 16. mars.

Stefans Guesthouse er for oss blitt et trygt hjem i et fremmed kontinent; koselige, gullende rene rom, ryddige utearealer, muligheter til spa, frisør og et omsorgsfullt personale bestående av thaier, samt manager Mrs May Chengsomboon og Stefan Sjöberg selv.

Artikkelen fortsetter under bilde.


Hos Stefans Guesthouse er det Mrs. May Chengsomboon og Stefan Sjöberg
som regjerer, sammen med sitt personale sørger de for at de skandinaviske
gjestene skal føle seg trygge og velkomne.
I nærmere tjue år har vi tilbrakt feriene på ulike europeiske turistdestinasjoner. Thailand er absolutt annerledes, de slitne spanske apartamentos-hotellene med pokerfjes-befengte Carmen`er i resepsjonen har definitivt mye å lære av de vennlige, service mindede thaiene, som, når man blir kjent med dem, ikke vet hva godt de skal gjøre for en.

Utflukter
I fjor deltok vi på en del selv-arrangerte utflukter i områdene rundt Pattaya. Elefant Village; her kan man delta på elefant track; en time, en dag eller flere dager. Vi valgte en time, i minst 40 varmegrader, til det er å si; husk å ta med vannflasker!
Million Years Park & Crocodile Farm er et funn!
Sanctuary of Truth også, som ligger i utkanten av Pattaya, er et kolossalt utskåret tempel av teak og iron-wood.

I år gjorde vi et nytt besøk på Million Years-parken, den er fantastisk med ville dyr og fugler, forsteinede trær, bonsai-trær – alt sammen anlagt i en nydelig park.
Også Mini-Siam er verd et besøk, her er en del av verdens mest kjente monumentale bygg ført opp i miniatyr, men det meste av parken består av Thailands egne kjente byggverk og tempelanlegg. Vil man ha en rolig og meditativ dag, så gir Mini-Siam det. Man kan oppleve nesten det samme med Big Buddha i det kinesiske tempelet inne i Pattaya.

Artikkelen fortsetter under bilde.


Fantastiske miniatyr-bygninger i Mini-Siam parken.
Vi skaffet oss et kart over Pattaya og Jomtien, og fant et sted som var merket Jurassic Garden. Vi leide en tuk-tuk og så bar det av sted. Her ble vi imidlertid møtt av morske russisktalende personell som nærmest beordret oss til å kjøpe billetter til et slangeshow!
Men først ble vi fotografert med en liten apekatt i armene for 40 Baht. Deretter ble vi, sammen med en busslast russiske turister, guidet til slangeshowet som nok er mest for de spesielt interesserte.
For det var dinosaurene vi var kommet for å se. Da slangeshowet var avsluttet gikk vi ut, fant en åpen port og der var plastikk- dinosaurene i naturlig størrelse plassert rundt omkring i en park som en gang må ha vært nydelig.
Vi klarte ikke å finne ut hva som var skjedd med anlegget, en ting er sikkert; en gang har noen anlagt denne, men så har kanskje avkastningen ikke vært så lukrativt som ønsket enda parken må være ideell for barnefamilier.

Pattaya Tower er også et funn, vel å merke for de dristige. Tårnet rager 187 meter opp i lufta, og den vesle gitter-gondolen frakter folk opp og ned av tårnet. Hvis man vil vite hvordan områdene rundt Pattaya ser ut, så gir tårnet svaret. Vi tok sjansen og kan slå fast at utsikten er ikke mindre enn formidabel.

Artikkelen fortsetter under bilde.


For de dristige er en tur opp til Pattaya Tower et must. Utsikten er formidabel.
Øyene

Vi deltok også på en dagstur til Koh Samet med sine pudder-strender. Dagsturen ble for stressende i varmen, neste gang vil vi velge minst to overnattinger her. Se imidlertid opp for hotellprisene. Noen strender har svindyre hoteller, andre midt på treet. Vi besøkte Malibu Beach. Dagsturen inklusive transport med minibuss, ferge, solsenger og lunsj kostet 950 Baht, arrangør var reisebyrået Malibu Travel.

Koh Lang er øya man ser fra Jomtien og Pattaya. En fergetur over sundet koster 30 Baht. Strendene her er ogsp paradisiske, men det er dyrere her enn andre steder. Tuktuken frakter deg til strendene for 30 Baht. Returen koster 40 Baht. Noen russiske turister protesterte voldsomt og aggressivt på prisene, men hva er vitsen? Artikkelforfatteren valgte å gripe inn og kvitterte argumentasjonen med å gi 10 Baht i tips til den fortvilte tuktuk-sjåføren og klammeriet ble avsluttet momentant.


Shopping
Bilde: vår vertinne Mrs. May på Stefans Guesthouse.
På strendene kryr det av selgere. Noe kan man kjøpe her, annet er ikke å anbefale. Ikke glem prutingen. Maten som selges her? Tja… Min mann kjøpte friterte reker og fikk litt magetrøbbel.

Vi henvendte oss til vår vertinne Mrs. May på Stefans Guesthouse i jakten etter vesker i krokodilleskinn. Vi fikk en lapp påskrevet et butikknavn, leverte den til tuktuk-sjåføren, ok, sa han og vi havnet på et shoppingsenter som heter Central Shopping. Her er en hel avdeling med Asia-produkter. Hos Henry Leather Shop kjøpte vi en håndveske til 804 norske kroner. Et belte i fiskeskinn (stingray) kostet 170 kroner, i krokodilleskinn rundt 230 kroner. Også produkter i elefantskinn er å få kjøpt. Men; på flyplassen i Bangkok ruller informasjon som opplyser om at det er illegalt å føre ut elefantprodukter. Når det gjelder krokodilleprodukter så er det tillatt å innføre fire produkter til Norge, pr person fra fylte 12 år, dette i følge Mattilsynet. Krokodille, fiskeskinn og elefantprodukter er å få kjøpt alle steder, strendene også, men det er trolig tryggest å handle i butikker anbefalt av thaien selv. Vi vet at vi har minst én lommebok i falsk krokodilleskinn…

Vesker og sko
En ny veske- og skobutikk med blant annet krokodille og fiskeskinn-produkter er nylig åpnet i ”grensen” mellom Pattaya og Jomtien, men her var prisene to, hvis ikke tre ganger høyere enn hos nevnte Henry´s Leather Shop. Butikken er så vidt vi kunne registrere, russiskdrevet, med russiske kunder og russisktalende personell. Hvorfor kjøpe en veske i krokodilleskinn til svimlende 51.000 Baht når man kan få den samme til 15.000 hos for eksempel Henry´s?
For ordens skyld: Omtalte "russisk-drevne" veske- og skobutikk ligger i gatesnutten mellom Immigration Pattaya og Aiyaree Place (retning Pattaya). Her selges vesker i diverse dyre- og fiskeskinn, samt sko, belter, lommebøker, etc. Deretter følger en stor koffert/bag-butikk, så ligger det enda en butikk lenger opp i gata (i retning fra Jomtien), her ble det solgt bare vesker. Vi besøkte ikke denne butikken, kun den første "russisk-drevne" butikken.

Markedene
Klær er utrolig billige. Da snakker vi om varehusene a lá Hennes & Mauritz. Vår hjelpsomme vertinne Mrs. May fraktet oss personlig til det store markedet i Pattaya som er åpen hver lørdag og søndag ettermiddag, hun geleidet oss til en bod med klær og her fant kvinneandelen i vår reisegruppe klærne vi bare måtte ha med oss hjem til Norge… Beregn deg god tid på markedet, for her finner du alt fra pitbull-hundevalper til gaver til barnebarna hjemme; nydelige t-skjorter til snaue 20 kroner stykket. Men pass godt på veska, markedet er antakelig et eldorado for lommetyver.

Jo, vi er definitivt Thailand-frelst.
I fjor skulle vi bare ”se”. I år byttet vi Gran Canaria ut med Thailand og angrer ikke et sekund. Og neste år? Det blir nok en ny reise til Thailand. Ikke bare på grunn av utflukter og billige krokodillevesker, men aller mest de vennlige, snille menneskene som bor der. Og gata ”vår” i Soi 4, vi ble aldri mett av å sitte på balkongen hos Stefans om morgenen og betrakte thaien når de startet de lange arbeidsdagene sine med røkelsespinner og offergavene til Buddha.