INNHOLD Årgang 21. Torsdag 28. Mai 2020  [ 252 ]  
Historien om Pattaya og bilder fra "Gamle dager".
Send oss bilder og når vi får inn flere bilder skal vi katalogisere og gruppere dem. De eldste bildene er nederst. Du vil også finne bilder fra "Gutta på tur" til Pattaya fra 70 årene og opp til i dag.

1. Oversiktbilder Pattaya.
2. Bilder fra gater og bygninger.
3. Bilder fra gamle kara og barlivet!

Hvordan Pattaya ble Pattaya
For over 50 år siden var Pattaya en bitte liten fiskelandsby mellom to andre fiskelandsbyer, Naklua i nord og Ban Pee i sør. Det eneste de få innbyggerne kunne skryte av den gang var at tidlig i det trettende århundrede hadde Pattaya vært en hvileplass for styrkene til Kong Narai får hans kamp mot burmesiske tropper. Det var faktisk også dette som ga Pattaya sitt navn.
Så kom Vietnam-krigen og forandret det hele. Thailand var på amerikanernes side under krigen og stilte militærbaser og store områder til disposisjon for amerikanerne under krigen i Vietnam. Rett sør for Pattaya bygget amerikanerne den store Utapao flybasen som sammen med to andre i nordøstthailand ble amerikanernes hovedbaser for de mange bombetoktene inn i Vietnam.

Før Utapao ble bygget hadde amerikanerne allerede en base i Korat, og i juni 1959 kom det fire lastebiler fylt med amerikanske soldater på permisjon til Pattaya. Fasiliteter var ikke-eksisterende i Pattaya på den tiden, men Khun Phraya Sunthorn hadde en del små bungalower til utleie langs det som i dag er "Walking Street", og her slo amerikanerne seg til for en ukes R & R (rest and recreation). Fornøyd både med de vennlige innbyggerne i Pattaya og de flotte strendene tok det ikke lang tid før ryktet om Pattaya som "stedet" for R & R ble velkjent blant amerikanske soldater. De framtidssynte av datidens innbyggere så straks store muligheter, og hoteller, barer og restauranter ble bygget for å tilfredsstille amerikanernes ulike behov.

Og slik kan vi vel si at Pattaya ble etablert som turiststed. Munn til munn ble ryktet om Pattaya spredt rundt verden, og i dag er det vel ikke et land i verden som ikke har hatt en av sine statsborgere som gjest i Pattaya.

Naturligvis førte dette til at også thaiene selv fikk åpnet øynene for Pattaya, og det har i dag absolutt blitt weekendsted nummer en for Bangkok-boere, både thaier, og utlendinger som bor og arbeider i Bangkok. For ikke å snakke om alle de tusenvis av skandinaviske pensjonister som nå har funnet Jomtien/Pattaya som sitt nye hjem.

Men det tok tid før Pattaya ble by! Det skjedde faktisk først i 1978 da Pattaya og Naklua sammen dannet den femte lokale kommuneadministrasjonen i Thailand.

Utviklingen har siden gått raskt og ikke minst i områdene rundt Pattaya. Dypvannshavnen i Laem Chabang med sine omkringliggende industriområder, Rayong og Map Tha Put med sin store petrokjemiske industri, bilfabrikker har blitt bygget og de fleste store bilprodusenter som GM, Nissan, Honda, Mazda og Isuzu. Ja selv BMW og Mercedes Benz blir nå bygget i området rundt Pattaya. Også norske bedrifter har etablert seg i dette området som for eksempel Jotun malingsfabrikk etter mange år i utkanten av Bangkok og Hjellegjerde møbler.

Jo, å utviklingen har gått raskt, og naturligvis også her i selve sentrale Pattaya. Nye hoteller, barer, restauranter og guest-houses bygges hver og hver-annen dag.

Skandinavene har vært med på å sette sitt preg på bybildet. I dag finnes det nesten 100 skandinaviske turistorienterte etablissementer i Pattaya og Jomtien! Jomtien som i lang tid distanserte seg fra Pattaya og liksom var den "fredete" stranden utenfor sentrum har i dag blitt en integrert del av Pattaya med sin egen andel av hoteller, pizza og andre restauranter og naturligvis den helt nødvendige og allstedsværende "Beer-Barer".


Pattayas historie i bilder
Vi har stadig oppfordret dere til å sende oss gamle bilder fra Pattaya så gå ned i skuffen for oss og finn flotte gamle bilder. Vi takker Steve Lott som var stasjonert først i Udon og så på U Tapao RTAFB i 1968. Han tok mange av disse flotte bildene fra Pattayas historie.


1. Pattaya Beach Road 1980

Pattaya Beach Road 1980 ved Soi Pattaya land 2. Det var ikke stor trafikk med biler eller motorsykler på den tiden og ingen store varehus.

2. Pattaya Beach Road 1980

Pattaya Beach Road 1980 hvor en kan skimte det ovale skiltet til "Tahitian Queen A Go-Go" som var en av de første Go-Go barer i Pattaya.

Pattaya 1977 - 2

Vi ser her Pattaya fra Buddha Hill i 1977 og Walking Street. Det var stort sett bare jungel før du kom opp til Nord Pattaya ved begynnelsen av Naklua. Pattaya hadde heller ikke begynt å spre seg utover mot Sukhumvit Road.

Jomtien fra Buddha Hill i 1977

Det var stort sett bare jungel før du kom ned til Jomtien stranda og det var ikke mange som reiste ut fra Pattaya på det som den gang bare var en dårlig grusvei og langt.

Buddha Hill 1977

Buddha Hill mellom Pattaya og Jomtien, tatt fra radio-stasjonen

Buddha Hill, Pattaya 1968

Vi ser her Pattaya fra Buddha Hill og i 1968 var byen ennå bare en liten fiskelandsby selv om amerikanerne var begynt å komme på rekreasjon.

Pattaya 1964
2. "Gatelangs" Bilder fra gater og bygninger


South Pattaya Road 1968

Vi ser en av gatene i Pattaya i 1968, jeg er faktisk ikke sikker på om det er Syd Pattaya Road som går ned til sjøen fra Second Road, men tror det og tar gjerne imot tips.

Pattaya Walking Street 1968

Her er Walking Street fra 1968, vi kjenner igjen det store treet som står mitt i gaten selv om det i dag er bygd bar helt inntil. Hvem skulle tro at dette skulle bli en av de mest kjente gater i Thailand for turister.

Wagon Hotel på Pattaya Beach Road 1968

Vi ser her det hotellet som mange nordmenn brukte på den tiden, Wagon Hotell med innehaveren Captain Bill. Det lå mot sjøsiden omtrent der Walking Street begynner. Arne skulle gjerne høre om det er noen andre av dere "old-timers" som kan huske ham.

Pattaya Beach 1968

Det var ikke mange parasoller å se på Beach Road på den tiden og det var fremdeles lite turister.

Pattaya Beach Road 1968

Der Mike juvelere på Beach Road holdt til, mener vi er Mike Hotell i dag og det var fremdeles bare grusvei med kjøreretning begge veier.

3. Bilder fra gamle kara og barer

Det begynner å bli noen år siden vi feiret Jul på Oslo Restaurant og om det er noen som har bilder fra den tiden, så kontakt The Viking.


Jan Ole, julaften 1977. Det er tydelig att han trives i Pattaya og hvem gjør ikke det.

The Viking har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.

© Copyright Warning!
No part of this publication or its text may be reprinted or reproduced in any form without the written permission of the publisher. Violator of this copyright will be acted upon. The violator will be taken action against and prosecuted to the full extend of the law.
© The Viking Media Center