INNHOLD Årgang 21. Søndag 31. Mai 2020  [ 236 ]  
Skal du leie leilighet eller hus?
Når det gjelder leiemarkedet i Pattaya/Jomtien er det vanskelig å stipulere noen pris, så dette må sees på som en ren veiledning, og hver også oppmerksom på at prisene stiger i sesongen. Ved langtidsleie er det som regel også mulig å forhandle om pris.

Men, du burde få et "studio" (dvs. ett rom) fra ca. 10.000,- Baht pr. måned og oppover. En leilighet vil selvfølgelig bli dyrere litt avhengig av beliggenhet og størrelse.

Når det gjelder hus ligger prisene fra ca. 15.000,- pr. måned og oppover, også her avhengig av beliggenhet hvor mange rom og størrelse.

Det vanlige er at man betaler 2 måneders leie som depositum ved langtidsleie, men her er det mange ulike forlangende ute og går, så vær litt skeptisk når de forlanger et høyere depositum.

Det viser seg dessverre i praksis at det ikke er så lett å få tilbake depositumbeløpet uavkortet, da det lett kan ha "oppstått" feil som de mener du er ansvarlig for.

Du leier i vanlige fall gjennom et eiendomsbyrå så du har en referanse om det skulle oppstå feil eller skader på eiendommen som du ikke er ansvarlig for.

Du besiktiger selvfølgelig eiendommen sammen med eier/utleier eller dens representant.

Hva du bør gjøre når du leier:
1. Sjekk alle dører og vinduer at de åpner og lukker greit.
2. Sett på Air/Con og se om de virker tilfredsstillende.
3. Sjekk alle vannkraner og avløp, for eventuell lekkasje.
4. Ta bilder av alt, spesielt om det er skader fra før på møbler, fliser, vannskade, sprekker på badet etc. Å gi et sett kopier til utleier og få kvittering på at de har mottatt bildene, eventuelt et skriv på gamle skader.
5. Husk å skrive av El-måleren så du kun betaler for den strømmen du bruker.

Hva du bør ha i kontrakten:
1. Det er vanlig at man selv har et vedlikeholdsansvar på ca. 1000,- Baht pr. måned, mens alle større feil og skader som ikke er selvforskyldt dekkes av hus/leilighetseier, vi tenker her mest på Air/Con og vannskader.
2. Hvems ansvar er det å holde eiendommen forsikret, det er sjelden utleier har forsikring på hus/leilighet som han leier ut, så om det skulle oppstå selvforskyldte skader kan du bli ansvarlig!

Selvfølgelig er kontrakten på et språk du forstår, eller du får den oversatt hos en advokat.

Vi håper denne lille veiledningen kan hjelpe deg litt med hva du skal passe på når du leier.

Scan-Siam Consulting Co., Ltd.
For avtale, Mobile: 081 523 6080